(ABM FN-Dow Jones) Fitch Ratings is negatiever over de kredietstatus van Italië. Dit maakte de Amerikaanse kredietbeoordelaar vrijdag bekend.

De outlook werd verlaagd van stabiel naar negatief bij een gehandhaafde BBB-rating. Het risico zit hem in het oplopende begrotingstekort en de torenhoge staatsschuld van Italië, die verder onder druk kan komen te staan nu de nieuwe regering in Rome de fiscale teugels wat wil laten vieren.

“De neerwaartse risico’s zijn toegenomen sinds onze laatste beoordeling in maart”, aldus Fitch, dat verwacht dat het begrotingstekort dit jaar nog niet beïnvloed wordt door de nieuwe overheidsmaatregelen. In 2018 zal het begrotingstekort nog dalen naar 1,8 procent van het bruto binnenlands product, van 2,3 procent in 2017. Maar dat is cyclisch, aldus de kredietwaardigheidsbeoordelaar.

In 2019 loopt het tekort volgens Fitch weer op naar 2,2 procent waarmee de Europese doelstelling niet wordt gehaald. In 2020 stijgt het overheidstekort vermoedelijk naar 2,6 procent en neemt de politieke druk toe. Brussel hanteert een norm waarbij het begrotingstekort niet boven de 3 procent mag uitkomen.

De toch al gigantische staatsschuld zal de komende jaren maar mondjesmaat afnemen, volgens het ratingbureau. De staatsschuld, die in 2017 op 131,8 procent van het bbp stond, is in 2020 vermoedelijk gedaald tot 130,4 procent.

“Daarmee heeft Italië nog altijd een van de hoogste schuldenbergen met een rating van Fitch”, zei de kredietbeoordelaar.

Op basis van een gemiddeld begrotingsoverschot van 1,5 procent van het bbp in de periode 2018-2027 en een gemiddelde economische groei van 0,6 procent in 2024, zou de Italiaanse staatsschuld in 2023 zijn gedaald tot 128,9 procent van het bbp. Echter zal de staatsschuld in 2027 weer zijn opgelopen tot 130,1 procent, verwacht Fitch, dat voor dat jaar eerder nog uitging van een staatsschuld van iets meer dan 123 procent van het bbp.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties