(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie zou dit jaar meer kunnen groeien dan tot nu toe werd aangenomen. Dit meldde ABN AMRO maandag in een rapport over de vooruitzichten van de economie van Nederland.

ABN AMRO refereert in het rapport aan de eigen verwachting van 1,75 procent groei voor 2017, terwijl eind 2016 de verschillende ondernemersvertrouwensindices opmerkelijke verbeteringen lieten zien. ABN AMRO geeft als voorbeelden de ISM-inkoopmanagersindex in de VS, de Duitse Ifo-index en de Economisch-Sentimentindicator (ESI) in de eurozone.

De ESI is met 107,1 ook flink hoger dan het langetermijngemiddelde van 100. De ESI van de eurozone en vooral van Duitsland waren in december nóg hoger, die van Frankrijk en België lager. Het bekende CBS-cijfer van het producentenvertrouwen in de industrie ligt eveneens boven het ‘lange’ gemiddelde, maar hier is de verbetering wat bescheidener. Ten slotte staat ook het consumentenvertrouwen op een vrij hoog peil.

Als deze indicatoren op peil blijven, kan de groei hoger uitvallen, ook als er na het eerste kwartaal in de groei een terugval optreedt. ABN AMRO stelt dat de kans dat de groei richting de 2,25 procent gaat, duidelijk is toegenomen.

In 2016 zakten de relevante barometers weer in, maar dit jaar gaan de inkoopmanagersindices van de eurozone, de VS en de mondiale PMI nu tegelijk omhoog, in tegenstelling tot een jaar geleden. Dat suggereert volgens de bank dat de situatie nu gunstiger is.

In Nederland laten de ‘barometers’ eveneens een opvallende stijging zien. Dat geldt vooral voor de inkoopmanagersindex (PMI) voor de industrie en de ESI. In december is de PMI verder gestegen naar 57,3 – ruim boven de ’50‘, de waarde die de omslag markeert tussen krimp en groei. Het cijfer is hoger dan de vergelijkbare cijfers in Duitsland, Frankrijk en de eurozone.

De ESI blijkt volgens ABN AMRO de hoogste correlatie te vertonen met de groei van het bruto binnenlands product (BBP) op jaarbasis. De vrij hoge stand van de ESI in het laatste kwartaal van 2015 ging echter niet samen met een stevige de groei in Nederland. De groei zakte destijds juist in.

ABN AMRO rekent verder voor dat bij een ESI-niveau van 104, de waarde in het derde kwartaal van 2016, de jaar-op-jaargroei van het BBP ruim 2,5 procent zou moeten zijn. De feitelijke groei in het derde kwartaal was 2,5 procent. Bij een ESI-waarde van krap 106 in het vierde kwartaal van 2016 en 107 in december, zou de BBP-groei in het laatste kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal van dit jaar tussen 2,75 procent en ongeveer 3 procent kunnen uitkomen.

De bijbehorende ESI-cijfers laten echter flinke schommelingen zien rond de groene lijn. Dat betekent dat de ‘gevonden’ BBP-cijfers niet erg hard zijn en niet meer dan een ruwe indicatie opleveren.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.