(ABM FN-Dow Jones) Aperam heeft in het vierde kwartaal van 2016 waarschijnlijk een hoger bedrijfsresultaat behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit bleek uit een vooruitblik op de kwartaalcijfers door analisten van Goldman Sachs en Credit Suisse.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor de producent van roestvast staal steeg volgens de taxaties van Goldman Sachs van 105 miljoen dollar een jaar eerder naar 130 miljoen dollar. Analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse zijn positiever en gaan uit van 141 miljoen dollar.

Aperam gaf eerder zelf aan voor de laatste drie maanden van het jaar te rekenen op een licht hoger bedrijfsresultaat dan de 108 miljoen dollar die in het derde kwartaal werd verdiend. De hogere winst zou volgens het bedrijf het gevolg zijn van een verbetering van de marktomstandigheden in Europa.

Credit Suisse denkt dat de winststijging ook in het lopende eerste kwartaal door zal zetten, zij het marginaal. Voor een groter herstel is het in de ogen van de analisten noodzakelijk dat de Amerikaanse staalmarkt aantrekt. Aperam heeft overigens een beperkte blootstelling aan deze regio.  

Analist Seth Rosenfield van Jefferies verwacht dat de recente tegenwind op het vlak van grondstoffen zal hebben gewogen op de resultaten in het afgelopen kwartaal en ook zal meewegen op de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2017. Maar hoewel er op de korte termijn druk kan bestaan, is de outlook voor heel het jaar volgens Rosenfield sterk. Vanwege de lage voorraden bij klanten en een verbetering van de vraag verwacht Jefferies dat de marges aanzienlijk zullen stijgen richting het tweede kwartaal.

Nettoschuld

Aperam sprak eerder ook de verwachting uit dat de netto schuld zal afnemen in het vierde kwartaal. Deze bedroeg aan het einde van het derde kwartaal 241 miljoen dollar. Goldman Sachs rekent op een daling tot 154 miljoen dollar. De bank heeft een koopadvies op Aperam.

De staalproducent heeft volgens de Amerikaanse zakenbank een sterke balans en daarom zijn de analisten benieuwd naar wat het bedrijf hiermee gaat doen. Ze noemen bijvoorbeeld een hogere dividenduitkering, maar het zou ook kunnen zijn dat Aperam een rol gaat spelen in de consolidatieslag. 

Omzet

Wat betreft de omzet voorziet Goldman Sachs een lichte stijging van 1.081 miljoen naar 1.101 miljoen dollar, terwijl Credit Suisse 1.190 miljoen dollar verwacht.

Aperam maakt donderdag na het slot in Amsterdam de resultaten bekend. Dinsdag steeg de koers van het aandeel 0,6 procent op 46,57 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.