(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Altice is bezig met een opvallende koersspurt, schijnbaar ingegeven door overnamespeculatie en mogelijk versterkt door een mogelijke ‘short squeeze’ door technische redenen na de afsplitsing van de Amerikaanse tak.

Het aandeel steeg woensdag een half uur voor het sluiten van de markt 28 procent tot 3,10 euro, met een omzet van 59 miljoen stukken, na eerder al een top te hebben gezet boven de 3,25 euro. Dinsdag sloot het aandeel al fors hoger dan de koers waarmee het aanvankelijk opende na de afsplitsing van de Amerikaanse activiteiten. Analisten hadden vooraf op een waarde van circa 1,50 euro ingezet, maar het aandeel sloot daar ruim boven op 2,42 euro.

Analist Nico Inberg van IEX en portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen wezen beide op overnamespeculatie na een uitspraak van L’Arcep, de Franse toezichthouder op de telecomsector, die in een jaarlijkse update aangaf niet onwelwillend te staan tegenover verdere consolidatie in de sector. Eerder had de toezichthouder juist een streep gezet door een verdere concentratie, maar omdat het telecomnetwerk in Frankrijk achterblijft in Europa, zou men daar nu toch anders over zijn gaan denken. Een overname van Altice door Bouygues lijkt door de afsplitsing van het Amerikaanse bedrijf een goede mogelijkheid, zeggen marktkenners.

Het probleem was dat Altice-topman Patrick Drahi eerder al had gezegd zijn Franse telecombedrijf SFR niet te willen verkopen. Maar een Frans tijdschrift meldde vorige week dat Drahi SFR toch wel zou willen verkopen aan rivaal Bouygues, als hij in ruil daarvoor een belang zou kunnen nemen in Orange, het voormalige staatsbedrijf France Telecom. Deze optie zette de overnamefantasie mogelijk verder aan het werk, denken zowel Jellema als Inberg.

Rommelige splitsing

Toch leek dit niet het hele verhaal, volgens de marktvorsers, die beide met enige verbazing keken naar de koersstijging. Ook de perikelen rond de afsplitsing van Altice USA lijken een rol te spelen.

Beleggers dumpten maandag het aandeel Altice, omdat ze niet gevangen wilden worden in een splitsing die rommelig leek te zijn opgezet. Beleggers zouden na de splitsing zowel aandelen van het Europese als van het Amerikaanse Altice overhouden, maar het Amerikaanse aandeel zou een aantal weken niet verhandelbaar zijn, tot 8 juni. Dit was een belangrijke reden voor velen om te verkopen, zei Jellema.

Toen deze verkoopdruk de volgende dag wegviel, kwam de koers weer bij zijn positieven, zoals Inberg het uitdrukte. En na de splitsing kwam die koerswinst grotendeels terecht bij het verhoudingsgewijs laag gewaardeerde Europese aandeel.

Sowieso is het nieuwe aandeel Altice door zijn hoge schuldpositie extreem volatiel, legde Jellema uit. Omdat de ondernemingswaarde voor maar 10 procent uit eigen vermogen bestaat, bij de huidige koers, en voor 90 procent uit schuld, kan een kleine wijziging in de waardering al tot enorme koersbewegingen leiden, voegde de portefeuillemanager van ProBeleggen toe.

Dat blijkt ook uit de waarderingen van analisten, zoals die van Goldman Sachs, die een koersdoel van 3,50 euro vergezeld laten gaan van een opwaartse ruimte van 200 tot 400 procent en een neerwaarts risico van 85 procent, zei Jellema.

Een andere mogelijke reden voor de plotselinge herwaardering van het Europese deel van het bedrijf is dat het door de splitsing ineens overzichtelijk is geworden. “Iedereen was het overzicht toch een beetje kwijt”, aldus Inberg. Zonder het Amerikaanse deel is ook de schuld van een slordige 30 miljard euro wat beter te overzien dan de eerdere 50 miljard euro, hoewel door de afsplitsing natuurlijk ook een stuk winst verloren is gegaan voor de Europese tak.

Short squeeze

Een meer technisch probleem zorgde daarnaast mogelijk voor een ‘short squeeze’, zei Inberg. Daghandelaren zitten vaak short, maar moeten daarvoor aandelen inlenen. Omdat de Amerikaanse aandelen om een of andere reden niet beschikbaar waren, moesten de posities worden afgedekt met opties, waardoor de prijzen op de optiemarkt scheef zijn komen te liggen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.