(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,2 procent tot 565,07 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Wereldwijd gingen markten vandaag gebukt onder de aanhoudende onzekerheid omtrent de Amerikaanse handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing en de aanstaande top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In Europa kwamen daar bovenop de zorgen over de politieke ontwikkelingen in Italië.

Trump drukte eerder in de week ieder optimisme over de handelsbesprekingen met Beijing de kop in met het commentaar niet tevreden te zijn over de voortgang in de dialoog. Daarnaast zei hij dat er een zeer grote kans is dat de in juni geplande historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet doorgaat.

“Nadat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China weer even naar de achtergrond waren verdwenen, kwam hier gisteren verandering in”, aldus de analisten van online broker Lynx. “Als gevolg hiervan zien we vandaag op de aandelenmarkten een wereldwijde verkoopgolf en een vlucht van beleggers naar veilige havens zoals de Amerikaanse tienjaars staatsobligaties en de Japanse Yen”, voegden de analisten toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek woensdag dat Nederlandse consumenten in maart 3,2 procent meer hebben uitgegeven, terwijl diezelfde consument in mei minder positief is gestemd. Het consumentenvertrouwen kwam uit op 23, tegen een stand van 25 in april.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat economie van de eurozone in mei in een lager tempo is gegroeid dan in de voorgaande maand. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie zakte van 56,2 in april naar 55,5 deze maand, terwijl de index voor de dienstensector daalde van 54,7 naar 53,9. Dit bracht de samengestelde index voor mei op 54,1, tegen 55,1 in april.

Volgens marktanalist Bart Hordijk van Monex Europe stelden de indices teleur. “Nadat eerder al de wilde fiscale plannen van de nieuwe Italiaanse coalitie voor meer onzekerheid in de eurozone zorgden, komen daar nu de andermaal tegenvallende inkoopmanager indices van Duitsland en Frankrijk bij”, aldus Hordijk.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk kwam het nieuws dat de Britse huizenprijzen in maart even hard zijn gestegen als in de voorgaande maand. De huizenprijzen stegen in maart op jaarbasis met 4,2 procent. De Britse inflatie daalde in april licht. De consumentenprijzen stegen in april met 2,4 procent, tegen 2,5 procent een maand eerder. De producentenprijzen stegen daarentegen even hard als in de voorgaande maand. Het producentenprijspeil steeg op jaarbasis met 2,7 procent.

Gedurende de tweede helft van de dag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse economie in april verder is aangetrokken en minder nieuwe eengezinswoningen verder verkocht dan een maand eerder.

Olie noteerde woensdag in het rood, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de Verenigde Staten zijn gestegen met 5,8 miljoen vaten. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 71,60 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,9 procent lager bewoog op 78,83 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1708. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1743 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1780 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 30,2 procent, nadat het aandeel op dinsdag werd losgekoppeld van Altice USA. Analisten lijken moeite te hebben met het bepalen van een correcte koers voor het aandeel. Inmiddels noteert het aandeel beduidend hoger dan de meeste marktvorsers hadden voorzien. Overnamespeculatie in Frankrijk zorgde voor een extra duw in de rug voor de koers van de kabelaar.

Philips tekende een licentieovereenkomst met TPV Technology Limited, die hierdoor het Philips-merk mag gebruiken voor de verkoop, marketing en distributie van audio- en videoproducten en accessoires wereldwijd. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Indexzwaargewicht Unilever steeg met 0,2 procent. Een andere zwaargewicht, Royal Dutch Shell, verloor in het licht van de lagere olieprijzen juist 3,2 procent. Royal Exane BNP Paribas riep de energiereus evenwel uit tot de sectorfavoriet.

ArcelorMittal daalde 4,7 procent, na een koerswinst van 2,0 procent op dinsdag.

In de Midkap sloten Flow Traders en Boskalis als enige twee Midkappers hoger met winsten van achtereenvolgens 1,1 procent en 0,3 procent. SBM Offshore was met een verlies van 3,5 procent de sterkste daler.

Het volatiele OCI daalde met 3,1 procent na een koerssprong van 4,3 procent op dinsdag en Aperam daalde zelfs met 3,5 procent. Avantium was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler van de AScX-fondsen.

Van de kleinere fondsen deed Basic-Fit het goed met een winst van 2,2 procent, gevolgd door Pharming en Accell, die respectievelijk 1,2 procent en 1,0 procent hoger sloten.

Het lokaal genoteerde HAL koerste 0,4 procent hoger. Dochterbedrijf Broadview neemt driekwart van Westag & Getalit over en bracht een bod uit op alle resterende gewone en preferente aandelen. HAL zei dat de gezamenlijke koopsom van de beide transactie op ongeveer 170 miljoen euro uitkomt. KBC Securities trok het koersdoel voor HAL op nu de balans meer aan het werk wordt gezet.

Euronext verloor 6,3 procent, nadat UBS het aandeel op de verkooplijst zette. Ook werd het koersdoel neerwaarts bijgesteld van 63,00 naar 51,00 euro. De analisten van de Zwitserse bank voorzien een afname van de handelsvolumes in aandelen. Dit raakt het beursbedrijf hard, waarschuwden zij.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.715,93 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.