(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft vrijdag de ramingen voor de olieprijs opwaarts bijgesteld. Dit bleek uit een rapport van de bank.

Econoom Hans van Cleef van ABN AMRO verwacht dat de prijs voor een vat Brent olie richting 85 tot 95 dollar zal gaan in de eerste helft van 2019. Eerder werd nog een prijs van 80 tot 90 dollar voorzien. Het prijsverschil tussen Brent en WTI zal daarbij voorlopig op 10 tot 15 dollar per vat blijven. Voor eind dit jaar mikt Van Cleef op een prijs van 85 dollar per vat Brent, waar eerder nog werd uitgegaan van 75 dollar per vat. “Vanaf de tweede helft van 2019 moet er ruimte komen voor een neerwaartse prijscorrectie tot zo’n 80 dollar vat eind 2020.”

De olieprijs steeg de afgelopen tijd als gevolg van marktverwachtingen ten aanzien van de negatieve gevolgen van de Amerikaanse sancties tegen Iran, zo merkte de econoom op. Deze sancties lijken “onverminderd streng”, waardoor een verdere daling van de Iraanse olie-export te verwachten valt.

“Dit komt bovenop de bestaande productieproblemen binnen de OPEC zoals een aanhoudende daling van de olieproductie in Venezuela en onzekere exporten uit Libië”, aldus Van Cleef. “Deze productiestoringen zijn vooralsnog binnen de OPEC op te vangen, maar gaan wel vooral ten laste van de reserveproductiecapaciteit van Saudi-Arabië.”

Tot slot heeft het bereiken van een plafond met betrekking tot de infrastructuurcapaciteit in de VS volgens ABN AMRO ook gevolgen voor de groei van het mondiale olieaanbod.

Naast aanbodgerelateerde drijfveren ziet de econoom meer prijsopdrijvende aspecten voor de olieprijs in de komende maanden. “De vraag naar olie blijft vooralsnog solide en zal naar verwachting in 2019 ook blijven stijgen, hetzij in een iets lager tempo. Daarnaast zien we dat marktspeculanten hun posities ten aanzien van verdere verwachte prijsstijgingen nog nauwelijks hebben uitgebreid.”

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties