(ABM FN-Dow Jones) Gemalto heeft in het derde kwartaal van 2016 naar verwachting een iets hogere omzet geboekt, maar de aandacht zal vooral uitgaan naar de haalbaarheid van de volgens  analisten ambitieuze doelstellingen van de Franse digitale beveiliger met een notering op het Damrak. Dit bleek uit een door ABM Financial News opgestelde verwachting. 

In het derde kwartaal boekte Gemalto volgens analisten van Morgan Stanley en Bryan Garnier een omzet van 786 miljoen euro. In het derde kwartaal vorig jaar bedroeg de omzet nog 769 miljoen euro. 

De divisie Payment & Identity realiseerde volgens Morgan Stanley een omzet van 492 miljoen euro, iets minder dan de consensusverwachting op 497 miljoen euro. Voor Mobile voorziet Morgan Stanley een omzet van 286 miljoen euro, eveneens onder de consensus van 291 miljoen euro. 

Analisten van Barclays voorzien dat Gemalto in de tweede jaarhelft profiteert van een gemakkelijkere vergelijkingsbasis. De marktvorsers willen evenwel nog niet spreken van een “trendbreuk” van de omzetdruk.

Ambitieuze doelstellingen

Na de overname van het Amerikaanse Safenet, gaf Gemalto aan de eerder uitgesproken doelstelling van 600 miljoen euro operationele winst in 2017 met circa 10 procent te zullen overtreffen. De digitale beveiliger mikt inmiddels op een operationele winst in 2017 van “meer dan” 660 miljoen euro.

Analisten van Bryan Garnier noemden de doelstelling van Gemalto “totaal onmogelijk”, aangezien de SIM-markt het moeilijk heeft en de Payment-divisie aan waarde verliest. De digitale beveiliger zal “vroeg of laat” de doelstelling verlagen en Bryan Garnier denkt dat de komst van Philippe Vallée als nieuwe bestuursvoorzitter dit proces mogelijk voor het einde van het jaar nog in werking zal zetten. 

Ook analisten van Berenberg voorzien net als Bryan Garnier een bijstelling van de doelstelling, maar benadrukten daarbij dat “het bedrijfsmodel niet geraakt wordt”. 

Overname Morpho misgelopen

Gemalto had interesse in een overname van beveiliger Morpho, een onderdeel van het Fanse Safran. Uiteindelijk lijkt de acquisitie aan de neus van Gemalto voorbij te gaan, aangezien Safran exclusieve gesprekken startte met Advent International en Oberthur Technologies voor een overnamebedrag van 2,425 miljard euro. Ook Impala met KKR, Bain Capital met Ardian en CVC Capital met Astorg toonden net als Gemalto interesse in Morpho. 

In 2015 waren de beveiligingsactiviteiten van Safran goed voor een omzet van 1,6 miljard euro met behulp van 7.800 werknemers. Naar verwachting wordt de overnamedeal in 2017 afgerond, nadat onder meer de toezichthoudende autoriteiten in Europa en Amerika toestemming hebben verleend.

Volgens Société Générale is de acquisitie van de beveiligingstak van Safran voor Advent en Oberthur Technologies een noodzakelijk deal, terwijl het voor Gemalto een mooie deal zou zijn. Echter een overnameprijs van meer dan 2,3 miljard euro zou volgens de analisten een te groot risico opleveren voor het in Amsterdam genoteerde fonds.

Ook Credit Suisse waarschuwde voor de gevolgen, indien Gemalto een te hoge prijs zou betalen voor Morpho. Bij een overname tegen een prijs van meer dan 2,4 miljard euro, zal de reële waarde van een aandeel Gemalto gelet op de schuldpositie circa 42 tot 48 euro bedragen. “Waarde vernietigend”, concludeerden de marktvorsers, die wel toevoegden dat de winst per aandeel zou stijgen door de acquisitie. 

Gemalto komt vrijdag voorbeurs met de omzetcijfers over het derde kwartaal. Het aandeel Gemalto noteerde dinsdag  op een groen Damrak 0,1 procent hoger op 55,87 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.