(ABM FN-Dow Jones) De opgewektheid van de financiële markten in de week na het constitutionele referendum in Italië heeft meer te maken met de positieve signalen over de wereldeconomie dan met de politieke situatie in Italië. Dit constateerde econoom Piet Lammens van KBC tegenover ABM Financial News.
“Beleggers kijken vooral naar de economie en de centrale bank. De gevolgen van politieke ontwikkelingen zijn voor hen veel moeilijker in te schatten”, zei de econoom.
De Italiaanse premier Matteo Renzi zal zijn biezen pakken, omdat kiezers tijdens het referendum van afgelopen zondag duidelijk nee zeiden tegen het voorstel om het Italiaanse parlement meer slagkracht te geven. Hoewel de nederlaag ingecalculeerd was, vreesden commentatoren dat deze uitslag onrust op de financiële markten kon geven in verband met een mogelijke mislukking van de herkapitalisering van Italiaanse banken.
Voorafgaand aan het referendum was er al sprake van ontspanning op de financiële markten over Italië. De uitkomst van het referendum leidde uiteindelijk slechts tot enkele minuten onrust op de obligatiemarkten en de bewegingen van de rente bleken uiteindelijk verwaarloosbaar.
Ook de euro herstelde zich verrassend snel tot 1,08 dollar, na een dieptepunt op 1,05 dollar.
“De markt verwerkt politieke verrassingen steeds sneller”, concludeerde Lammens. De econoom sloot zich aan bij het citaat van een Duitse handelaar bij persbureau Bloomberg maandag: “Voor Brexit had de markt drie dagen nodig, voor Trump drie uur en voor Italië drie minuten”.
Markten zijn momenteel volgens Lammens niet zo gevoelig voor politieke veranderingen, omdat de onderliggende economische toestand aantrekt. Dit was al gaande voor de verkiezing van Trump, zei Lammens.
Overigens zat er een dubbelzinnig element in het Italiaanse referendum. De nee-stem tegen Renzi’s plannen kan eigenlijk niet worden weggezet als een rechtse reactie op de hervormingsplannen. Volgens Lammens vonden veel Italianen het gewoon een slechte oplossing voor de problemen waar het land mee worstelt.
De voorgestelde concentratie van de politieke macht bij één partij zou de regering weliswaar slagvaardiger kunnen maken, maar kan ook riskant zijn.“Stel dat de Vijfsterrenbeweging, die door beleggers als onbetrouwbaar wordt gezien, opeens een absolute meerderheid zou halen bij de verkiezingen, dan zou die machtsconcentratie minder wenselijk zijn”, lichtte de econoom van KBC toe.
Italiaanse banken
De belangrijkste onzekerheid in Italië ligt volgens Lammens bij de banken. Gevreesd wordt dat de zwakke broeder onder die banken, Monte Paschi di Siena, niet genoeg kapitaal bij elkaar kan krijgen om verlies te kunnen nemen op zijn grote hoeveelheid probleemleningen. “Als Monte dei Paschi di Siena echt omvalt, dan is dat zeker een risico voor het financiële systeem”, aldus Lammens.
De marktvorser kijkt met belangstelling of de EU in staat zal zijn soepeler om te gaan de zeer rigide regels voor het omgaan met banken. Nieuwe Europese regels verplichten banken om obligatiehouders mee aan boord te trekken als een bank kapseist. “Ik heb de indruk dat die beweging naar versoepeling is ingezet en zou graag die beweging ook echt zien in het bankenverhaal”, aldus Lammens.
De econoom noemde het wel een probleem om meteen al bij de eerste test aan de regels te tornen die obligatiehouders laten meebetalen bij een bankenredding. Eurogroep-voorziter Jeroen Dijsselbloem zit hier bij de hardliners en kan die regels niet zomaar laten varen, dacht Lammens. Maar de politiek is creatief. “Het zou dom zijn van de pro-banken beweging om te struikelen over één van de laatste grote problemen.”
Redding Monte Paschi in de maak
Lammens lijkt gelijk te krijgen. Woensdagochtend stonden de aandelen van Monte dei Paschi di Siena 9 procent hoger, op berichten dat de Italiaanse regering 15 miljard euro van de ECB zou willen lenen om de bankensector te redden. Het aandeel van de derde bank van Italië, tevens de oudste bank ter wereld, zakte in aanloop naar het referendum tot een dieptepunt van 17,25 euro, maar staat inmiddels weer op 20,50 euro.
Ook elders in Europa stegen aandelen van banken. Deutsche Bank steeg 3 procent en Credit Suisse won 7 procent na een strategie-update. ING Groep won 1,5 procent en bereikte gedurende de ochtendhandel het hoogste niveau van het jaar. ABN AMRO won 1,8 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.