Trump aandelenmarkt

Verkozen president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft in het verleden al meermaals aangegeven dat de Amerikaanse aandelenmarkt een bubbel is. Sindsdien zijn de aandelenmarkten alleen maar verder gestegen. Trump zelf heeft al zijn aandelen verkocht en hij raadt aan om hetzelfde te doen.

Trump zei in oktober 2015 voor de eerste keer dat de Amerikaanse aandelenmarkt een nieuwe bubbel is. Hij laakt vooral het soepele monetaire beleid van de Federal Reserve waardoor spaarders gedwongen worden onverantwoorde risico’s te nemen op de aandelenmarkt.

We’re in a big, fat, ugly bubble,” zei Trump opnieuw in een presidentieel debat in september. In augustus had hij in een interview met Fox Business al aangegeven dat hij al zijn aandelen had verkocht.

Trump is een ‘kleine’ belegger

Wettelijk gezien moet Trump zijn aandelenportefeuille pas in mei 2018 publiek maken, al is het een traditie dat Amerikaanse presidenten dat doen in het eerste jaar van hun ambtstermijn.

Hoewel Trump het advies geeft om uit de aandelenmarkt te stappen, is hij geen expert. Het overgrote deel van zijn vermogen steekt namelijk in vastgoed. Uit de vorige publieke resultaten bleek dat hij ‘slechts’ een aandelenportefeuille heeft van ongeveer $10 miljoen, klein bier vergeleken met zijn vastgoedportefeuille die honderden miljoenen dollars waard is.

Trump zou belegd hebben in een 100-tal individuele bedrijven waaronder Apple, Microsoft, Pepsi, GE en Boeing. Dat laatste bedrijf lag eerder deze week nog onder vuur nadat Trump tweette dat $4 miljard veel te veel geld is voor een nieuw presidentieel vliegtuig Air Force One.

Warren Buffett is geen fan van Trump

Grafiek: MarketWatch

Grafiek: MarketWatch

Tijdens de verkiezingscampagne had Warren Buffett uitgehaald naar Donald Trump als belegger. Buffett zei dat een aap nog beter kon beleggen dan de verkozen president (toen nog kandidaat). Buffett verwees daarbij naar Trump Hotels & Casino Resorts, het enige beursgenoteerde bedrijf van Trump zelf dat na een zwanenzang van enkele jaren van de beurs verdween via een faillissement.

Bron: CNN Money