BPost PostNL De kans dat Bpost in handen valt van PostNL is groter dan dat het Nederlandse postbedrijf een overnameprooi is voor de Belgische sectorgenoot. Dit stelde analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux vrijdag nadat in de media tegenstrijdige berichten de ronde deden over wie de prooi en wie de jager is en de handel in beide fondsen werd opgeschort. Mulder dicht PostNL een grotere kans toe als jager, nu het door de verkoop van het belang in TNT Express nauwelijks nog schulden heeft. Desalniettemin noemde de analist een eventuele overname wel “een verrassing”. De beurshandel in beide bedrijven is daarom stilgelegd. Indien PostNL de volledige opbrengst van de verkoop van TNT Express van 640 miljoen euro inzet om een belang te bemachtigen in Bpost, dan zou dit het Nederlandse concern een belang van 13 procent opleveren, aldus Mulder, die daarbij rekening houdt met een verkoop van het belang van 50 procent door de Belgische staat.

Volgens De Tijd werd er in maart een eerste bod uitgebracht, maar dat zou van tafel zijn geveegd. Ook een eerste verhoging draaide op niets uit, een derde bod wordt nog bestudeerd, aldus de krant.

Voor PostNL zou een belang nemen in Bpost duidelijk gunstig uitpakken voor de eigen winstgevendheid. Ook zal de investering in de sectorgenoot meer opleveren voor aandeelhouders dan het terugkopen van schulden, voegde Mulder daaraan toe. Daar staat tegenover dat de Belgische overheid moet afwegen of een verkoop, waarna de opbrengst kan worden gebruikt om de staatsschuld te verlagen, meer oplevert dan het verlies van een dividendrendement van meer 5 procent op het belang in Bpost. De kans dat Bpost juist PostNL overneemt, is volgens de analist van Kepler Cheuvreix “minder waarschijnlijk, aangezien de schuldpositie [van Bpost] niet is veranderd”. Mulder voegde daar wel aan toe dat Bpost de ruimte heeft om PostNL op te slokken met een netto kaspositie van 550 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 590 miljoen euro. De handel in het Belgische Bpost werd om 12.31 uur stilgelegd, meldde de Belgische toezichthouder FSMA. Om 12.50 volgde het opschorten van de handel in PostNL. Bpost handelde op dat moment 0,1 procent hoger en PostNL 5,4 procent. PostNL was vooralsnog niet beschikbaar voor commentaar. Bpost meldde tegenover ABM Financial News dat er op zeer korte termijn een persbericht aankomt. Door: ABM Financial News. [email protected] Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.