(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het tweede kwartaal van 2017 de omzet en winst op jaarbasis zien stijgen. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van het van origine Eindhovense bedrijf in aanloop naar de kwartaalcijfers, die maandag voorbeurs verschijnen.

De marktvorsers verwachten dat Philips in het afgelopen kwartaal op jaarbasis een vergelijkbare omzetgroei heeft gerealiseerd van maar liefst 4,1 procent, waardoor de groepsomzet kan uitkomen op 4.372 miljoen euro.

De resultaten werden met name aangejaagd door een groei van 5,6 procent binnen de tak Personal Health. De divisie Diagnosis & Treatment zal een autonome groei laten zien van 3,3 procent, terwijl Connected Care & Health Informatics met 3,8 procent zal zijn gegroeid, zo verwachten de analisten. 

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) zal naar verwachting van marktvorsers uitkomen op 439 miljoen euro, hetgeen 10,0 procent hoger ligt dan het resultaat uit dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de tak Personal Health zal flink hebben bijgedragen aan het hogere bedrijfsresultaat met een groei van 14,9 procent. 

Philips Lighting wordt inmiddels gezien als een niet-voorgezette activiteit. Om misrekening te voorkomen werd er geen consensus afgegeven voor de verwachte nettowinst van Philips. Vrijdagochtend werd bekend dat de afgesplitste producent van lichtproducten in het tweede kwartaal van dit jaar ondanks een lagere omzet meer winst boekte.

Philips sprak al eerder de verwachting uit dat de omzetgroei en de marges in de loop van het jaar zullen aantrekken en analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux hoopt bevestiging te krijgen dat dit daadwerkelijk het geval is, na een trage start van het jaar. Kepler Cheuvreux, dat een koopadvies op Philips heeft met een koersdoel van 36,00 euro, mikt voor het tweede kwartaal op een vergelijkbare omzetgroei van 4,4 procent, waarbij de marge met 80 basispunten zal verbeteren. Het groeitempo van het aantal orders kan volgens Olofsen bovendien zijn toegenomen. 

Analisten van Barclays, die een Gelijkgewogen advies hebben, mikken op een groei van het aantal orders met 2 tot 3 procent, waarbij een neutrale vergelijkingsbasis in Europa en Rest van de Wereld de onzekerheden in de Verenigde Staten compenseerde. Dezelfde onzekerheden zullen ook voor een druk op de omzet zorgen, al wezen de analisten wel op een gemakkelijke vergelijkingsbasis bij Diagnosis & Treatment. 

Volgens analisten van Deutsche Bank kijken beleggers vooral uit naar de prestaties van het Eindhovense bedrijf in de Verenigde Staten, waar de vraag naar producten wordt beïnvloed door een onzekere wetgeving en waar Philips zijn aandeel op de markt voor diagnostische ECG’s probeert terug te winnen, na het tijdelijk sluiten van een fabriek in Cleveland. Ook riep de Amerikaanse Food & Drug Administration in maart defibrillatoren van Philips teruggeroepen, vanwege serieuze risico’s. Deutsche Bank heeft een Houden advies op Philips met een koersdoel van 34,00 euro.      

Philips publiceert maandag voorbeurs de cijfers over het tweede kwartaal van 2017. Op een rood Damrak koerste het aandeel vrijdag 1,8 procent lager op 30,80 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.