(ABM FN-Dow Jones) Toenemend populisme kan in de komende twaalf maanden leiden tot electorale verschuivingen en een (extreem) rechtser politiek beleid in Europa en de Verenigde Staten, maar dit levert voor beleggers voorlopig geen ernstige problemen op. Dit zei econoom Phil Poole van Deutsche Bank Asset Management dinsdag. 

Het succes van populistische politici, zowel in de Verenigde Staten als in Nederland en in de meeste landen om ons heen, komt volgens Poole voort uit het ongenoegen van de arbeiders die de verliezers waren van de globalisering in de afgelopen decennia. Zij voelen zich in de steek gelaten door hun leiders en komen in opstand tegen de elites die een economisch beleid voerden dat niet goed voor hen was, vatte de econoom de trend samen.

Dit betekent volgens Poole dat globalisering voorlopig ten einde is. Internationale handelsverdragen hebben het moeilijk en protectionisme ligt op de loer, terwijl ook het tegenhouden van immigratie een thema is de populisten. De vermogensbeheerder voorziet op korte termijn echter geen ernstige gevolgen voor beleggers, indien populisten ook elders de macht grijpen. Het Verenigd Koninkrijk (VK) besloot in juni met een referendum om uit de Europese Unie (EU) te treden.  

Poole ziet dat niet als het startsein voor een uiteenvallende EU of de eurozone. “We denken dat de Brexit de andere landen heeft wakkergeschud, waardoor zij zaken gaan adresseren die tot nu toe werden genegeerd.” 

Hoe beleggers zich tegen een uiteenvallende eurozone moeten indekken, wilde de econoom niet zeggen. “We hebben veel werk gedaan om te kijken hoe een Brexit-scenario zich zou kunnen ontvouwen in andere landen, maar we zien het niet gebeuren”, zei Poole in een videoconferentie met financieel journalisten in Amsterdam, Brussel en Parijs.

“Ik ben er niet zo zeker van dat er ook op economisch gebied een fundamenteel ander beleid komt”, vervolgde de econoom. “We volgen het op de voet, maar voorlopig denken we dat het niet zo ernstig zal zijn.”

De eerstvolgende politieke peildatum in Europa betreft een Italiaans referendum op 17 november. Poole sloot niet uit dat regeringsleider Matteo Renzi zoals aangekondigd opstapt bij een nederlaag, maar dit zal niet resulteren in politieke wanorde. “Er komt dan snel een demissionaire regering.”

Een voorspelling die Poole wel durfde te doen is dat het Britse pond de komende twaalf maanden zal dalen ten opzichte van de dollar, omdat de meevallende economische impact van het Brexit-nieuws naar verwachting niet standhoudt. 

Beleid centrale banken

Bepalend voor beleggers blijft het stimuleringsbeleid van de centrale banken en dat wordt bepaald door economische cijfers, niet door politieke verkleuringen, ze Poole, die met name de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) in dat opzicht ‘fel onafhankelijk’ noemde.

Populistischere regeringen kunnen evenwel het begrotingsbeleid beïnvloeden, zei de econoom, die suggereerde dat zij wellicht meer oren kunnen hebben naar de oproep van de ECB om de begrotingstekorten te laten oplopen om zo de economie te stimuleren.

Mocht zich een nieuwe recessie aandienen, dan zal het antwoord echter sowieso moeten komen van het fiscale beleid, omdat het monetaire beleid aan zijn grenzen zit.  

De gevoeligste kwestie voor de markt blijft volgens de econoom intussen het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Deutsche Bank verwacht dit jaar een tweede renteverhoging, en volgend jaar nog één of twee, omdat de Fed ruimte wil hebben om de rente te verlagen bij een volgende ‘downturn’. Maar de centrale bank zou duidelijker kunnen aangeven dat de rente veel trager zal stijgen dan in eerdere cycli, en dat de piek van de cyclus daarom ook veel lager zal zijn dan in het verleden, meende Poole. 

Ondanks zijn milde visie op de economische risico’s van een politieke verschuiving, voorziet Poole wel meer onzekerheid op de financiële markten als de EU en het VK echt gaan onderhandelen over de uittreding. Dit zou in het eerste kwartaal van 2017 kunnen plaatsvinden, maar kan volgens de econoom ook over het Europese verkiezingenseizoen heen worden getild.

Visie aandelenmarkten

Terugkerend naar het terrein van beleggingsadvies, zei Poole dat de aandelenmarkten “in een rijpe fase” zitten en er in algemene zin duur uitzien, met name Amerikaanse aandelen kijkend naar koerswinstverhoudingen. Aandelen in sommige Europese landen, zoals Duitsland, zijn dan aantrekkelijker gewaardeerd. 

De econoom was echter vooral positief over Japanse aandelen, omdat die rechtstreeks worden opgekocht door de Bank of Japan. Volgens Poole is de markt voor Japanse staatsleningen inmiddels “compleet disfunctioneel” geworden door het extreme opkoopbeleid van de centrale bank. “En we verwachten meer stimulering. We hopen op hervormingen maar zien dat niet gebeuren”, aldus Poole.

Dankzij de enorme fiscale en monetaire stimuleringen was ook China deze zomer geen reden tot zorg voor beleggers, anders dan een jaar geleden, hoewel dit beleid het land op termijn niet veel zal helpen om de afzwakkende groei tegen te gaan. 

De econoom zei dat er een grens was aan hoeveel centrale banken kunnen stimuleren, en dat Japan die grenst het dichtst is genaderd, maar dat de ECB daar niet ver vandaan zit. Intussen reageerden beleggers volgens de marktvorser teleurgesteld, omdat Mario Draghi de stimulering door de ECB nog niet uitbreidde. “Markten willen altijd meer stimulering. Het is als een drugsverslaving,” aldus Poole. 

Bubbel obligatiemarkt

De econoom noemde de obligatiemarkten misschien wel de grootste bubbel als het gaat om opgeklopte koersen. Door de opkoopwoede van centrale banken zijn de rendementen op staatsleningen in grote delen van de wereld negatief. Deutsche Bank heeft binnen deze categorie een voorkeur voor bedrijfsobligaties en in het bijzonder de bedrijfsobligaties van de B-categorie, of ‘lower investment grade’. 

Omdat obligaties niet meer de rendementen van vroeger opleveren, moeten beleggers verder kijken voor meer rendement. “Wij zijn positief over Japans vastgoed”. zei Poole. De econoom was evenwel minder positief over opkomende economieën, waar in sommige landen, zoals Turkije en Zuid-Amerika, de economische cijfers nog te zwak zijn om een rally te rechtvaardigen. 

Een afname van de correlatie tussen asset classes sinds medio 2015 beoordeelde Poole als positief voor vermogensbeheerder. “Dat maakt het makkelijker om risico’s te spreiden.” Dat beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties intern nog wel massaal dezelfde kant op bewegen beoordeelde de marktvorser nog wel als riskant. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.