(ABM FN-Dow Jones) Beleggers zullen woensdag bij de publicatie van de halfjaarcijfers door ASML vooral aandacht hebben voor de outlook die de Velhovenaren afgeven en de vooruitgang die is geboekt met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet.

Verder zullen aandeelhouders benieuwd zijn wat de status is van het juridische gevecht dat ASML voert met Nikon. Over en weer zijn er zaken gestart over het mogelijke misbruik van octrooien.

CEO Peter Wennink zei eerder dat zijn bedrijf “vele jaren” heeft geprobeerd tot een akkoord te komen met Nikon over het wederzijdse gebruik van patenten, maar dat Nikon daar niet aan wilde meewerken.

Outlook

Voor het recent afgeronde tweede kwartaal zei ASML bij de cijfers over de eerste drie maanden van dit jaar te rekenen op een omzet van 1,9 miljard tot 2,0 miljard euro met een brutomarge van 43 tot 44 procent. Aan de omzet moest de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet circa 200 miljoen euro bijdragen.

Indien EUV buiten beschouwing wordt gelaten, dan verwacht financieel directeur Wolfgang Nickl dat de brutomarge in het lopende tweede kwartaal vergelijkbaar zal zijn met die in de eerste drie maanden

Zoals te doen gebruikelijk bij ASML houden de meeste analisten er rekening mee dat de toeleverancier de eigen verwachtingen heeft gehaald

Analisten van Credit Suisse voorzien evenwel een positieve verrassing voor de winstoutlook voor het derde kwartaal. De analisten van de Zwitserse bank denken dat ASML op meer winst zal ‘guiden’ dan waarop de markt nu rekent. Credit Suisse mikt op een winst per aandeel van 1,09 euro, 5 cent meer dan de consensus van 1,04 euro.

Ook bij Baader Helva is de stemming optimistisch. De analisten menen dat de goede marktomstandigheden positief zullen uitpakken voor ASML. “ASML zei recent tijdens een bijeenkomst met beleggers dat het op korte termijn geen vertraging voorziet in de markt voor toeleveranciers aan de halfgeleider sector”, aldus Baader Helva.

ING waarschuwde in een vooruitblik echter dat de markt er wellicht te weinig rekening mee houdt dat de marges op EUV lager zijn dan op de traditionele machines. “Evenwel zal het commentaar op de omzet wijzen op een versnelling in de tweede jaarhelft”, denkt de bank.

EUV

ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren, of 11 miljard euro gerekend inclusief de overname van HMI. Belangrijk om deze doelstelling wel degelijk te halen, is het succes van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet.

Hierover zei CEO Wennink bij de vorige kwartaalrapportage dat de orderportefeuille reeds 21 systemen besloeg, drie meer dan een kwartaal eerder. Dit betekent een bijdrage aan de orderportefeuille van 2,3 miljard euro.

De afgelopen maanden behaalde TSMC, een grote klant van ASML, naar eigen zeggen goede progressie met EUV. TSMC zal volgens Berenberg blijven werken aan steeds kleinere chips, wat goed nieuws is voor EUV.

Ook UBS sprak van “bemoedigend” uitspraken door TSMC.

ASML maakt de kwartaalcijfers woensdag voorbeurs bekend. Maandag noteerde het aandeel, op een groene beurs, een half procent hoger op 122,20 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties