(ABM FN-Dow Jones) De vierdekwartaalcijfers van ABN AMRO bevatten veel goed nieuws, hoewel de winst voor belastingen slechts 1 procent hoger was dan verwacht. Dit stelde analist Benoit Pétrarque van Kepler Cheuvreux woensdag in een rapport.

De netto rentebaten waren echter zeer sterk en zouden moeten leiden tot hogere winstramingen van analisten, meende Petrarque.

Ook de verwachtingen van analisten voor de kredietvoorzieningen lijken erg aan de voorzichtige kant, volgens de analist, na de opnieuw meevallende kredietkosten in het vierde kwartaal. De vrees bij beleggers over faillissementen in de grondstoffensector bleek ongegrond.

Geschoond voor eenmalige posten waren de rentebaten 4 procent hoger dan verwacht, op 1,63 miljard euro. Dit wijst voor 2017 op een inkomstenbron van 6,5 miljard euro, terwijl analisten op dit moment gemiddeld uitgaan van niet meer dan 6,2 miljard. 

Daarbij was de groei van het leningenboek sterker dan verwacht, met 0,3 miljard voor de hypotheken ondanks aflossingen voor het einde van het jaar, 0,2 miljard groei voor de MKB-leningen, en 3,8 miljard groei in de energie-, grondstoffen en transportsector. 

Petrarque blijft van mening dat ABN AMRO op termijn 60 tot 70 procent van de winst kan gaan uitkeren als dividend, hoewel de bank vasthield aan een uitbetalingsratio van 50 procent van de nettowinst in 2017, tegen 45 procent in 2016.

Kepler Cheuvreux houdt vast aan het koopadvies voor ABN AMRO met een koersdoel van 25,60 euro. De bank blijft voor de analist de favoriet in de Benelux, voor ING Groep en KBC Groep.

Het aandeel ABN AMRO noteerde woensdag op een nipt hoger Damrak 3,6 procent in het groen op 22,47 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.