(ABM FN-Dow Jones) Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank leverde geen beleidswijzigingen op, zoals ook verwacht, waardoor kan worden gesproken van een rustige sessie. Dat zei Bas van Geffen van Rabobank in een commentaar tegen ABM Financial News.

Voorzitter Christine Lagarde van de ECB nam zorgen in de markt weg dat het opkoopprogramma mogelijk niet geheel zou worden gebruikt, zoals enkele beleidsmakers van de centrale bank hadden gehint. Alleen bij een significant economisch herstel dat niet verwacht is, kan de ECB overwegen om eerder te stoppen met opkopen, maar de basisaanname is duidelijk dat het volledige bedrag van 1.350 miljard euro zal worden gebruikt, zei Van Geffen.

Ook verder trapte Lagarde nergens tegen de verkeerde schenen, merkte de analist op.

Relatief veel aandacht ging naar het programma van goedkope leningen, of TLTRO’s, dat door Lagarde als zeer effectief werd neergezet. Van Geffen tekende daarbij aan dat de overheidsgaranties ook een belangrijke rol spelen. Als die aflopen, zullen banken mogelijk toch weer voorzichtiger worden met het verstrekken van liquiditeit, zoals ze in eerste instantie overigens wel degelijk hebben gedaan om de benodigde liquiditeitstekorten aan te vullen die door de coronacrisis bij tal van bedrijven en huishoudens zijn ontstaan.

Lagarde besloot haar persconferentie met een oproep aan de Europese politici om snel een ambitieus steunplan rond te krijgen. “Daarmee geeft de ECB aan dat men wacht op de politiek”, meende Geffen.

De euro steeg na het rentebesluit en de persconferentie, van een niveau rond 1,1400 tot rond 1,1440.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.