(ABM FN-Dow Jones) Het is lastig om te bepalen wat oliekartel OPEC en diens partners, verenigd in OPEC+, komende week zullen beslissen over een mogelijke productieverhoging. Dit zeiden analisten van Credit Suisse in aanloop naar de OPEC+ bijeenkomst op 3 en 4 maart.

Er is geen vast raamwerk, aldus de analisten. 

OPEC+ zal tijdens de bijeenkomst een beslissing nemen over de omvang van de productie in april, nadat de prijzen sinds begin dit jaar  zich goed ontwikkelden dankzij de vrijwillige productieverlaging met 1 miljoen vaten per dag door Saoedi-Arabië in februari en maart, in combinatie met backwardation en krapte.

Daarmee lijkt er volgens Credit Suisse ook voldoende munitie om de productie weer te verhogen. Maar daar staat volgens de analisten van de bank tegenover dat de mondiale afname van de voorraden in februari klein was, terwijl de voorraden in bepaalde landen juist verrassend stegen, zoals in China. 

Credit Suisse ziet zelf drie mogelijke uitkomsten van de OPEC+-vergadering die op 3 en 4 maart plaatsvindt. Allereerst zou Saoedi-Arabië zijn vrijwillige productieverlaging kunnen schrappen en OPEC+ de productie met 0,5 miljoen vaten per dag kunnen verhogen, wat in totaal in april 1,5 miljoen vaten per dag meer oplevert.

De tweede optie is volgens de bank dat Saoedi-Arabië zijn vrijwillige productieverlaging over een periode van twee maanden terugdraait, terwijl OPEC+ de productie opvoert met 0,5 miljoen vaten per dag.

De derde optie betreft de voortzetting van de vrijwillige productieverlaging van Saoedi-Arabië met een maand, en OPEC+ produceert in april 0,5 miljoen vaten per dag meer.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties