(ABM FN-Dow Jones) De sterke focus van Unilever op digitalisering betekent dat het bedrijf 10.000 nieuwe medewerkers zoekt, waarbij het wereldwijd kan putten uit 5 miljoen relevante kandidaten op LinkedIn. Dit stelde analist James Targett van Berenberg na de tweedaagse beleggersbijeenkomst van Unilever in India.

Daar kondigde het concern aan dat binnen twee jaar 20 procent van het personeel digitaal talent moet zijn, om de digitalisering door te kunnen voeren.

Digitale glazen bol

Unilever gaf tijdens de beleggersdag duidelijk de boodschap af dat digitaal op alle vlakken cruciaal is, zowel bij de productie, waar de toeleveringssystemen van de producten worden omgeturnd, als in marketing en door het inzetten van kunstmatige intelligentie of “machine learning” bij het voorspellen van de vraag.

Dat laatste kan een “game-changer” zijn, omdat de planning van de vraag daarmee niet langer achteruit kijkt, maar vooruit. Waar traditionele voorspellingstechnieken maximaal voor 70 tot 80 procent accuraat zijn, leverde machine learning in alle scenario’s een beter resultaat op, meldde Unilever. De technologie moet binnen een jaar werken in honderd landen die goed zijn voor 70 procent van de omzet.

Precisie-marketing

Hoewel ook concurrenten veel investeren in digitale technologie, biedt de grote klantenbasis Unilever een voordeel. Omdat 2,5 miljard mensen dagelijks tenminste één Unilever product gebruiken, is er volgens de analist een enorm potentieel om unieke eigen klantdata te verzamelen. Het aantal directe digitale relaties met consumenten steeg sinds eind 2017 van 200 miljoen naar 700 miljoen.

Zo werd in Thailand binnen twaalf maanden voor meer dan de helft van de bevolking een persoonlijk bestand aangemaakt. De investeringen zijn hier gericht op precisie-marketing, dat een veelvoud aan omzetgroei oplevert bij productlanceringen of reclamecampagnes dan niet-gerichte marketing. Door marketing geheel digitaal te maken en televisiereclames te schrappen, kunnen de kosten intussen met driekwart omlaag.

Ook op het vlak van distributie biedt digitalisering concurrentievoordelen, stelde Berenberg. Nieuwe technologie stelt Unilever in staat om als ecommerce-bedrijf te werken, met steeds kortere levertijden aan klanten.

Margedoelen

De nieuwe CEO Alan Jope bezwoer beleggers tijdens de tweedaagse beleggersbijeenkomst dat er geen kans bestaat dat de margedoelen voor 2020 zullen worden losgelaten. Wel zullen de divisies Homecare en Food & Refreshment mogelijk achterblijven bij hun doelen van respectievelijk 16 procent en 21 procent, maar dat wordt gecompenseerd door Beauty & Personal Care, dat nu al boven het margedoel van 21 procent zit.

Jope verwacht 70 procent van de groei te halen uit de kernactiviteiten. Het concern lanceerde de afgelopen paar jaar veel meer nieuwe eigen merken, waarvan bijvoorbeeld Love Beauty en Planet het erg goed doen. Bij de voedingstak duurt het langer om de portefeuille relevanter te maken voor consumenten door nieuwe formuleringen, legde Unilever uit, omdat de producten hierbij niet anders mogen gaan smaken.

Berenberg handhaafde zijn koopadvies op Unilever met een koersdoel van 53,00 euro.

Het aandeel stond donderdag 0,7 procent lager op 48,51 euro,  in een 2 procent lagere AEX.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.