(ABM FN-Dow Jones) De mondiale economie trekt begin 2020 vermoedelijk verder aan en de geopolitieke risico’s nemen af. Toch zijn er een aantal potentiële marktverrassingen waar beleggers rekenen mee moeten houden. Deze risico’s en kansen zette UBS Asset Management op een rij in zijn halfjaarlijkse outlook.

Het basisscenario van de marktstrategen van de Zwitserse bank voorspelt dat het soepele monetaire beleid van centrale banken de wereldeconomie weer uit het slop trekt.

“Zeker in vergelijking met 2019 zijn de basisingrediënten aanwezig voor zowel een versnelling van de wereldwijde groei als voor zeer uiteenlopende economische prestaties in diverse regio’s. Uiteraard kunnen onvoorziene gebeurtenissen deze verwachtingen in de wielen rijden”, aldus Barry Gill, Head of Investments van UBS Asset Management.

Allereerst is er volgens UBS de mogelijkheid dat de Verenigde Staten en China een uitgebreid handelsverdrag sluiten met een flinke impuls voor de mondiale industrie tot gevolg. Een handelsverdrag zou met name gunstig zijn voor aandelen in opkomende markten, verwacht UBS.

Een tweede onvoorziene gebeurtenis zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020. Zeker wanneer Donald Trump niet wordt herkozen zou er onzekerheid ontstaan, omdat een andere president met een nieuwe beleidsagenda komt. Dit zou voor UBS kunnen leiden tot een onderwogen positie in Amerikaanse aandelen ten opzichte van kansen elders in de wereld.

Wat gunstig kan zijn voor waarde-aandelen in Europa is meer stimulering door overheden in plaats van alleen een accommoderend beleid door de Europese Centrale Bank, aldus UBS. Met name Duitsland speelt hierin een belangrijke rol als grootste economie in de muntunie. Mochten de eurozonelanden meer gaan stimuleren om minder afhankelijk te zijn van de ECB, dan is dit gunstig voor aandelen maar niet voor langlopende Europese staatsobligaties.

Twee laatste marktverrassingen die UBS schetst zijn klimaatrampen en een conflict in het Midden-Oosten. Een flinke natuurramp zou het handelsverkeer plat kunnen leggen. Daarom zijn duurzame beleggingsstrategieën nodig die bedrijven helpen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Een eventuele oorlog in het Midden-Oosten zou de oliefaciliteiten in de Perzische Golf in gevaar kunnen brengen. Volgens UBS kan dat ofwel gunstig zijn voor aandelen van dienstverleners in de olie- en energie upstream-sector of juist die van alternatieve energiebedrijven.

Voor beleggers geldt dat ze vooral wendbaar en flexibel blijven de komende zes maanden, “en zo profiteren van kansen als deze zich voordoen”, aldus marktstrateeg Evan Brown van UBS AM.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.