Arcelor Mittal

(ABM FN-Dow Jones) De vooruitzichten voor ArcelorMittal blijven goed. Dit schreef analist Seth Rosenfield van Jefferies donderdag naar aanleiding van een gesprek met topman Lakshmi Mittal.

De omstandigheden in de Europese staalsector maken volgens de marktvorser een positieve ontwikkeling door. Zo wees Rosenfield onder meer op de langere doorlooptijden in Europa en de lopende antimededingingszaken die bedoeld zijn om de import van goedkoper staal uit met name China te beteugelen. Dit is veelbelovend voor de staalprijzen volgens de analist.

China

De Chinese autoriteiten hebben aangegeven het probleem van de overcapaciteit aan te willen pakken. Het plan is om binnen vijf jaar de capaciteit met 150 miljoen ton per jaar te verminderen. Volgens Jefferies wil China dit jaar een vermindering van 45 miljoen ton realiseren, waarvan reeds 25 miljoen ton is afgerond. Rosenfield concludeerde hieruit dat de Chinezen op koers liggen om de doelstelling te behalen.

Bovendien zijn er drie grote fusies van staalfabrikanten aangekondigd die moeten leiden tot een Chinese staalmarkt die minder gefragmenteerd is. Donderdag werd bekend dat de fusie tussen de twee grote Chinese staalboeren Baosteel Group en Wuhan Iron and Steel, beiden in handen van de Chinese staat, is goedgekeurd. De combinatie wordt na ArcelorMittal de grootste staalfabrikant wereldwijd.

Europa

Rosenfield duidde ook op de aanstaande consolidatieslag in Europa die mogelijk zal leiden tot de noodzakelijke capaciteitsvermindering. Er wordt gesproken over de mogelijke samengang van de staalactiviteiten van het Duitse ThyssenKrupp met die van Tata Steel in Europa, en over de verkoop van de Italiaanse staalfabriek Ilva waarvoor ArcelorMittal in de race is. Topman Mittal benadrukte in het gesprek met Jefferies de voordelen van een overname van Ilva en zei onder meer dat de investering gepaard gaat met lage kosten en dat zijn bedrijf kan profiteren van de staalproducten met een hoge toegevoegde waarde.

Amerika

Lakshmi Mittal zei ook tegen Jefferies dat de staalprijzen in Amerika waarschijnlijk uitgebodemd zijn. De CEO verwacht in deze regio op de middellange termijn een geleidelijk herstel van de prijzen. In de eerste helft van het jaar was er sprake van een sterk herstel, zonder dat dit geassocieerd werd met het aanvullen van voorraden. Maar sinds juli gingen de prijzen weer omlaag, waarbij de staalvoorraden dus laag waren. Dit zou volgens Rosenfield kunnen betekenen dat de omstandigheden inderdaad positief zijn voor herstel op de middellange termijn.

Verbetering balans

De financiële gezondheid van ArcelorMittal is dit jaar flink verbeterd met de hulp van nieuwe aandelen en de verkoop van een belang in het Spaanse Gestamp. De netto rentelasten zijn volgens de analist verminderd van 1,3 miljard dollar in 2015 tot 1,1 miljard dollar dit jaar. Door aanvullende maatregelen zouden de rentekosten volgend jaar met nog eens 100 tot 200 miljoen dollar moeten worden verlaagd. Rosenfield denkt dat hiermee ruimte kan ontstaan om de investeringen licht op te krikken.

Tot slot noemde de Amerikaanse zakenbank het strategische plan van ArcelorMittal dat in 2020 moet leiden tot een structurele verbetering van het bedrijfsresultaat (EBITDA) met 3 miljard dollar. De vrije kasstroom moet jaarlijks met 2 miljard dollar verbeteren.

Op een groen Damrak voerde ArcelorMittal de AEX aan met een stijging van 5,3 procent op 5,35 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.