(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England heeft de markt donderdag zoals verwacht niet verrast met de handhaving van het monetaire beleid en ook de aanpassingen in de economische ramingen waren ingecalculeerd omdat de centrale bank weinig speelruimte heeft met de Brexit in het vooruitzicht. Dit zei econoom Lucy O’Carroll van vermogensbeheerder Aberdeen in een reactie op het rentebesluit van de Britse centrale bank.

“De financiële markten zullen dit naast zich neerleggen, gezien het gebrek aan verrassingen”, aldus O’Carroll.

“Het enige risico is dat beleggers misschien teveel waarde hechten aan de opmerkingen om het monetaire beleid op den duur sterker in te perken dan de markt momenteel verwacht. Maar [gouverneur] Carney probeerde die zorgen weg te nemen tijdens de persconferentie, hoewel zijn voornaamste doel vandaag was om niets te zeggen dat gezien kan worden als een politieke opvatting”, volgens de econoom.

Verder was de verandering in de groei-outlook minimaal en is het scenario dat de groei vertraagt omdat de reële inkomens worden gedrukt door de hogere inflatie nog steeds het meest logische, aldus O’Carroll. “Dit bewijzen de teleurstellende data over de industrie en de handel die vandaag verschenen maar weer.”

In het algemeen is er voor de Britse centrale bank momenteel sowieso weinig speelruimte om het monetaire beleid aan te passen, omdat het zijn vooruitzichten moet baseren op een Brexit deal. “Maar er is op het moment nog zo weinig informatie beschikbaar, dus dat is niet makkelijk”, aldus econoom O’Carroll. “De centrale bank voorziet nog steeds een soepele Brexit, met een akkoord en overgangsperiode vanaf 2019, maar dat is nog lang niet zeker.”

Daniel Vernazza van UniCredit wees erop dat zelfs wanneer een Brexit deal wordt gesloten, dit pas duidelijk wordt aan het eind van de tweejarige onderhandelingsperiode. “Daarom kan het beleidscomité blijven praten over de mogelijkheid om de rente te verhogen zolang de economische data robuust blijven, maar zullen ze waarschijnlijk niets doen te midden van de onzekerheid rondom de Brexit”, aldus de econoom, die geen renteverhogingen verwacht totdat een Brexit deal rond is.

Ontwikkeling Britse pond

Het Britse pond daalde donderdag in reactie op het rentebesluit en de nieuwe economische ramingen, maar onderliggend blijft de munt sterk, volgens valutastrateeg Paresh Davdra, CEO van RationalFX. Onderliggende drijfveren als de aanstaande verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en het feit dat de euro en dollar blootgesteld blijven aan mogelijke (geo)politieke risico’s, zullen de Britse munt ondersteunen, denkt de marktvorser.

Voor elke euro kregen beleggers na het verschijnen van het rentebesluit en het inflatierapport 0,8445 Britse pond, tegen 0,8415 ervoor. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar verzwakte het pond van 1,2923 voor de publicaties naar 1,2874 erna.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.