Van Lanschot heeft in de eerste helft van 2016 een fors lagere winst geboekt door lagere fee-inkomsten na een moeilijke eerste jaarhelft voor de merchant banking-tak. Dit verwachten twee door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

De nettowinst komt over de eerste zes maanden van dit jaar naar verwachting uit op 16,5 miljoen euro, een ruime halvering vergeleken met de nettowinst van 34,3 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. 

Met name een daling van de fee-inkomsten lag ten grondslag aan de lagere winst. De fee-inkomsten komen uit op 120,1 miljoen euro, terwijl ze een jaar eerder nog 141,0 miljoen euro bedroegen. De rentebaten vertonen naar verwachting een lichte groei.  

Analist Anton Kryachok van UBS verwacht dat tegenover de druk op de fee-inkomsten bij de merchant banking-tak, juist hogere opbrengsten voor de vermogensbeheertak staan dankzij twee nieuwe mandaten van meer dan 1 miljard euro. 

De kostenratio loopt naar verwachting sterk op, van 71,3 procent een jaar eerder tot 85,1 procent ultimo juni. Met name analist Albert Ploegh van ING voorziet een stevige stijging, met een raming voor de kostenverhouding van 86,9 procent.

De analisten zien de voorzieningen voor slechte leningen snel normaliseren, van 32 miljoen vorig jaar tot slechts 10 miljoen euro.

Ze zijn verder positief over de geplande overname van Staalbankiers, die het beheerd vermogen met zo’n 10 procent laat toenemen.

ING-analist Ploegh verwacht geen interim-dividend bij de halfjaarcijfers, maar UBS verwacht wel op termijn een verhoging van de pay-out ratio door Van Lanschot van vijftig naar zeventig procent.

UBS voorziet in de komende jaren ook een verdriedubbeling van het huidige rendement op eigen vermogen van 3,5 procent tot circa 11 procent in 2020, dankzij stijgende inkomsten en een afnemend kapitaalbeslag. De kernkapitaalratio wordt geraamd op 16,9 procent, tegen 16,3 procent ultimo 2015.

Van Lanschot publiceert de halfjaarcijfers woensdag voorbeurs. Zowel ING als UBS hanteren voor de bank een koopadvies met koersdoelen van respectievelijk 23,00 en 21,70 euro.

Het aandeel Van Lanschot noteerde dinsdag op een groen Damrak 0,3 procent lager op 16,75 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.