(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting neutraal van start. Wall Street sloot maandagavond nog met een bescheiden verlies, terwijl de beurzen in Azië vanochtend eensgezind in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. De index startte de handelsweek maandag nog afwachtend met een winst van 0,2 procent op 562,57 punten. Op slotbasis werd hiermee wel nipt de hoogste stand van 2019 aangescherpt.

Beleggers in Amsterdam waren maandag in afwachting van het losbarsten van het cijferseizoen op het Damrak. Vanochtend gaf Flow Traders een trading update af, terwijl woensdag en donderdag onder meer cijfers van ASML en Unilever staan geagendeerd. Op Goede Vrijdag is de beurs gesloten, net als op paasmaandag.

Vrijdag gaven JPMorgan Chase en Wells Fargo in New York al de officieuze aftrap voor het cijferseizoen met beter dan verwachte resultaten. Tot dusver kwamen al 29 bedrijven binnen de S&P500 met cijfers. “79,3 procent van hen deed het beter dan verwacht”, volgens KBC Bolero.

Cijfers van Goldman Sachs kregen maandag evenwel een negatief onthaal met een verlies van bijna vier procent. De zakenbank zag de resultaten afgelopen kwartaal onder druk staan en de omzetontwikkeling viel tegen. Ook Citigroup kon niet overtuigen en het aandeel daalde fractioneel.

Vandaag rapporteren op Wall Street onder meer Bank of America, Johnson & Johnson, Netflix en IBM.

De hoofdthema’s van de afgelopen maanden, namelijk het handelsconflict tussen Amerika en China en de mondiale groeivertraging, lijken ondertussen een beetje op de achtergrond te zijn geraakt.

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin sprak afgelopen weekend opnieuw van vooruitgang in de gesprekken tussen Washington en Beijing, maar details bleven wederom achterwege.

Inmiddels begint wel de focus te verschuiven naar de onderhandelingen tussen Washington en Brussel. De EU zou importtarieven op Amerikaanse goederen met een omvang van zo’n 12 miljard dollar voorbereiden in reactie op importsancties waar Washington eerder voor waarschuwde, vanwege de steun van Europa voor vliegtuigbouwer Airbus.

Volgens vermogensbeheerder Schroders zijn beleggers momenteel echter meer bezorgd over de Amerikaanse economische groei dan over handelsconflicten.

Hoofdeconoom Keith Wade benadrukte dat de omgekeerde rentecurve de vrees voor een Amerikaanse recessie versterkt. De laatste negen recessies in de VS zijn alle voorafgegaan door een omgekeerde curve, met 1966 als enige uitzondering. De kans op een Amerikaanse recessie in de komende twaalf maanden schat Schroders in op 36 procent, dat is het hoogste percentage sinds 2007.

In dit verband richt de Amerikaanse president Donald Trump steeds meer zijn pijlen op de Federal Reserve, die volgens hem de monetaire teugels zou moeten laten vieren. “Als de Fed zijn werk goed gedaan zou hebben, wat niet het geval is, zou de aandelenmarkt 5.000 tot 10.000 punten hoger noteren en de economische groei met ruim 4 procent, in plaats van 3 procent, gestegen zijn…met bijna geen inflatie”, aldus Trump op Twitter.

Een mei-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,49 dollar, ofwel 0,8 procent, lager op 63,40 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was de lagere olieprijs het gevolg van uitspraken van de Russische minister van Financiën, Anton Siluanov. Volgens de bewindsman zou Rusland de olieproductie wel eens kunnen opvoeren.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1304.

Aziatische beleggers waren vanochtend goedgemutst. De Shanghai Composite won 1,2 procent, terwijl de beurs in Hong Kong ruim een half procent bijschreef. De winsten voor Tokio en Sydney bleven beperkt tot enkele tienden van een procent.

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag oog voor onder meer de Amerikaanse industriële productie in maart en de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index.

Bedrijfsnieuws

GroenLinks, SP en PvdA willen door een wetswijziging bereiken dat Shell winstbelasting gaat betalen. Dit schreef Trouw dinsdag. De partijen stellen voor de aftrek te beperken van verliezen die bedrijven lijden in het buitenland, aldus de krant. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie reageren volgens Trouw positief op de regeling, die volgens het ministerie van financiën honderden miljoenen aan extra belasting kan opbrengen.

In het afgelopen kwartaal genereerde Flow Traders een netto handelsomzet van 63,1 miljoen euro, tegenover 74,1 miljoen euro een kwartaal eerder. Analisten rekenden voor het eerste kwartaal van 2019 op een netto handelsomzet van 61,5 miljoen euro. De EBITDA daalde op kwartaalbasis van 33,8 miljoen naar 26,8 miljoen euro en de bijhorende marge ging van 46 naar 42 procent.

Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor TomTom van Houden naar Kopen en paste het koersdoel aan van 8,00 naar 9,00 euro. Woensdag komt TomTom met cijfers over het eerste kwartaal, maar volgens analist Peter Olofsen staat zijn adviesverhoging daar los van. Hij wees op de afronding van de verkoop Telematics in combinatie met de geplande kapitaalteruggave van 750 miljoen euro. Ook is het koopadvies te danken aan de eerder afgegeven guidance voor de vrije kasstroom voor dit jaar.

Circa 97 procent van de aandelen Gemalto is inmiddels aangemeld onder het bod van Thales. Nu Thales meer dan 95 procent van de aandelen Gemalto in handen heeft, kan het bedrijf starten met een uitkoopprocedure voor de aandeelhouders die hun stukken nog niet hebben aangemeld.

Slotstanden Wall Street

De breed samengestelde S&P 500 index daalde maandag 0,1 procent naar 2.905,58 punten, terwijl de Dow Jones index ook 0,1 procent prijsgaf op 26.384,77 punten en de Nasdaq index eveneens 0,1 procent inleverde op 7.976,01 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.