(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een nipt lagere opening tegemoet. Wall Street gaf donderdagavond terrein prijs, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend een stap terug doen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. De AEX verloor donderdag nog 0,6 procent tot 547,47 punten, nadat de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank conform verwachting waren.

Nu deze rentebesluiten zijn afgehandeld, kijken beleggers voor het restant van het jaar aan tegen een vrijwel lege beursagenda. Beurzen hebben de neiging om goed te gedijen bij een nieuwsluwe handel en de tweede helft van december is dan ook historisch gezien vaak een goede beursperiode.

Dit jaar speelt evenwel nog de goedkeuring van het belastingplan van de Amerikaanse president Donald Trump. De Republikeinse senatoren Mike Lee en Marco Rubio lijken nog tegenstanders en Wall Street begint er aan te twijfelen of de belastinghervormingen nog voor Kerstmis worden doorgevoerd. De Republikeinen raakten eerder deze week na verkiezingen hun Senaatszetel in Alabama kwijt, waardoor de Republikeinse meerderheid in de senaat minimaal is geworden.

Bij invoering van de plannen wordt onder meer de winstbelasting verlaagd van 35 naar 21 procent en beleggers zijn er unaniem van overtuigd dat dit op korte termijn goed nieuws zal zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

Na een positieve start donderdag op Wall Street begon in de loop van de handelsdag de twijfel over invoering van de plannen te wegen op de koersvorming. Na een serie van vijf groene handelsdagen, waarbij records werden aangescherpt, sloot de Dow Jones index enkele tienden van een procent lager. Met name de technologiesector en mediabedrijven zaten donderdag in de lift, maar verliezen in defensieve sectoren zoals de telecomsector en nutsbedrijven trokken de indexen omlaag.

Zorgen over de belastingplannen hadden vanochtend ook hun effect op de Aziatische effectenbeurzen. De beurs in Hong Kong verloor zelfs 1,4 procent, terwijl de  beurzen in Tokio en Shanghai een half tot een procent lager bewogen.

Ook woog een verzwakking van de dollar ten opzichte van een mand van Aziatische valuta op het sentiment. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op een stand van 1,1785. Bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag noteerde het muntpaar nog op 1,1770.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange  0,44 dollar, ofwel 0,8 procent, hoger op 57,04 dollar. 

Op macro-economisch vlak staan vandaag in Amerika  een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnt de Empire State index van december, gevolgd door industriële productiedata later op de dag. De Europese agenda is vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Galapagos meldde de optie uitgeoefend te hebben om filgotinib samen met haar samenwerkingspartner Gilead Sciences te vermarkten. Het biotechbedrijf gaat het middel samen met Gilead verkopen in acht Europese landen, bij goedkeuring van het kandidaatmedicijn voor commerciële verkoop. 

Deutsche Telekom en Tele2 gaan hun Nederlandse activiteiten samenvoegen. Volgens de Duitse telecomaanbieder en zijn Zweedse sectorgenoot heeft het gecombineerde bedrijf de ruimte voor technologische investeringen waar de Nederlandse klant voordeel van heeft. Momenteel boksen de twee bedrijven op tegen KPN en Ziggo, twee spelers die ruim 80 procent van de Nederlandse markt in handen hebben.

Unilever bereikte overeenstemming over een overname van Schmidt’s Naturals. Financiële details werden niet vrijgegeven. Schmidt’s Naturals verkoopt onder meer deodorant en zeep. Volgens Unilever vormt de onderneming een mooie toevoeging op het bestaande aanbod van deodorants in Amerika met merken als Axe en Dove.

Heineken gaat het Belgische biermerk Mort Subite internationaal in de markt zetten. Dit meldde het Belgische dagblad De Tijd vrijdag. “In Amerika, Azië en Europa zien we veel potentieel”, zei Jan Bosselaers, de marketingdirecteur van Alken-Maes, dat eigenaar is van Mort Subite en onderdeel van Heineken.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Basic-Fit van 21,50 naar 22,50 euro met een onveranderd Houden advies. De verhoging kwam nadat Basic-Fit begin november een beleggersdag hield en Berenberg eind vorige maand op roadshow was met de top van de onderneming. 

NIBC verlaagde het koersdoel voor BAM van 8,00 naar 5,00 euro. Het koopadvies bleef wel intact. Analist Edwin de Jong is van mening dat het imago van het bouwbedrijf een flinke deuk heeft opgelopen. BAM heeft een geschiedenis opgebouwd van negatieve verrassingen, stelde de analist, die op de korte termijn weinig aanjagers ziet en daarom niet verwacht dat beleggers weer snel in zullen stappen. Het zal tijd kosten voordat het vertrouwen is teruggekeerd. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,4 procent tot 2.652,01 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 24.508,66 punten en de Nasdaq sloot ook 0,3 procent lager op 6.856,53 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.