(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandag overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 2,5 procent op 483,32 punten. 

Volgens marktanalist Naeem Aslam van Avatrade vinden beleggers het glas momenteel halfvol, waarbij zij zich bijvoorbeeld optrekken aan een afname van het aantal doden door het coronavirus. “In Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn er afnames te zien”, aldus Aslam. 

De analist ziet zelfs wat optimisme over het dodenaantal in New York. “Maar het is nog te vroeg om hier verder iets over te zeggen, omdat het aantal nieuwe besmettingen nog steeds stijgt in de stad. Maar in Europa, en met name in epicentrum Italië, gaat het de goede kant op. Het dodenaantal bevindt zich momenteel op het laagste punt in twee weken.”   

Ook positief voor het sentiment is volgens Aslam het vooruitzicht van het opheffen van de lockdown. “Het feit dat beleidsmakers in gesprek zijn over een exitstrategie, vergroot in zekere mate de kans dat het leven weer terug naar normaal kan. Maar een tweede ronde besmettingen is ook absoluut niet uit te sluiten”, waarschuwde hij.

De analist wijst ook op de onvermijdelijke economische gevolgen van het virus. “En de cijfers die nog naar buiten moeten komen, zullen de impact van het virus laten zien. In andere woorden, de economische cijfers zullen eerst slechter worden voordat we een bodem zullen zien.”

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse fabrieksorders in februari met 1,4 procent zijn afgenomen na een stijging van 4,8 procent in januari. Voor de rest van de dag is de agenda leeg. 

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,0810. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,0816. 

De olieprijzen daalden met ruim drie procent. Afgelopen week was er nog sprake van een enorme opleving van de olieprijzen, die anticipeerden op een productiebeperkingsovereenkomst tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Een ingelaste vergadering van de OPEC+ zou eerst vandaag plaatsvinden, maar is verschoven naar donderdag. “Dat past prima in het plaatje”, aldus enegie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO tegen ABM Financial News.Saoedi-Arabië en Rusland lijken bereid tot een productieverlaging, mits de VS ook meedoen. “En dat lijkt niet waarschijnlijk”, aldus Van Cleef, wijzend op de Amerikaanse president Donald Trump die afgelopen vrijdag bij een overleg met de topmensen van verschillende grote Amerikaanse oliebedrijven is weggelopen.”Als grootste olieproducent zullen Saoedi-Arabië en Rusland eisen dat de VS ook stappen zetten”, meent de econoom van ABN AMRO. “En doet ze dat niet, dan zal de lage marktprijs het alsnog regelen.” 

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdaandelen steeg ASMI 8,9 procent. Het bedrijf is nog steeds bereid om een dividend uit te keren van 3,00 euro per aandeel, waarvan 1,50 euro in de vorm van een speciaal dividend.

ArcelorMittal en ING wonnen 7,3 tot 10,2 procent. Jefferies verlaagde het koersdoel voor ING evenwel fors van 13,50 naar 8,60 euro, maaar handhaafde het koopadvies. De Nederlandse banken behoren volgens Jefferies momenteel tot de slechtst presterende banken dit jaar. Voor ABN AMRO ging het koersdoel van 17,50 naar 8,40 euro bij handhaving van het Houden advies. 

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal van 15,00 naar 10,00 euro met een onveranderd Houden advies. De staalreus lijkt volgens Kepler in de huidige crisis beter gepositioneerd dan de meeste Europese sectorgenoten, door een sterkere focus op de kasstroom.    
Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell remde een verdere stijging van de AEX af met een bescheiden plus van 0,2 procent. 

In de AMX ging PostNL maar liefst 7,9 procent hoger, gevolgd door OCI met 7,1 procent. Aperam won zelfs 8,3 procent. Eurocommercial Properties en Flow Traders leverden evenwel tot 2,0 procent in. 

Onder de kleinere aandelen wonnen Accell en AMG 6,8 tot 9,2 procent. 

Het lokaal genoteerde Alumexx schoot 12,5 procent omhoog. Het bedrijf stelde dicht bij een “belangrijke overname” van een branchegenoot te zijn. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.