De Amsterdamse beurs heeft de verliezen gedurende de ochtend goedgemaakt. De AEX koerste 0,2 procent hoger op 435,62, terwijl de AMX 0,3 procent prijsgaf.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van T&E-INMAXXA schreef het herstel van de AEX toe aan de hogere openingsindicaties voor Wall Street nu de olieprijs oploopt. “Zonder de koersdaling van Aegon zou de index hoger noteren. De trend in Amsterdam houdt overigens wel gelijke tred met ‘buiten’, want ook de DAX 30-index en de CAC 40-index krabbelden op en noteerden donderdag rondom het slot van woensdag”, aldus Montfrooij.

Montfrooij stelde dat de AEX de laatste tijd duidelijk richting zoekt met een steun op 426 punten, “maar op korte termijn is het nodig dat de index door de 438 punten heen breekt, anders treedt een verslechtering op in het technisch beeld”, aldus de vermogensbeheerder.

Montfrooij verwacht voor donderdag weinig vuurwerk uit de VS met alleen steunaanvragen en de importprijzen. Het rentebesluit van de Bank of England staat wat de marktvorser betreft in de schaduw van de discussie over het lidmaatschap van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Wel wees Montfrooij op de industriële productie van de eurozone over maart. Die vielen met een daling van 0,8 procent op maandbasis tegen.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten zeventien van de 25 fondsen in het groen. SBM Offshore en Shell dikken respectievelijk 1,7 procent en 1,2 procent aan na een stijging van de olieprijs.

Aegon verloor bijna 10 procent na een halvering van de winst door onder meer verliezen op alternatieve beleggingen en hedges. De nettowinst daalde van 316 miljoen in het voorgaande jaar tot 143 miljoen euro in het afgelopen kwartaal, door een verlies op alternatieve beleggingen en hedges van 358 miljoen euro. Het resultaat is veel lager dan de gemiddelde verwachting van analisten, die rekenden op een nettowinst van 329 miljoen euro.

Sterkste stijgers onder de Midkap-fondsen waren IMCD en Fugro. IMCD won 2,5 procent op basis van een beter dan verwacht operationeel resultaat. Het operationeel resultaat voor rente, belastingen en amortisatie (EBITA) steeg met 28 procent van 30,5 miljoen naar 39,1 miljoen euro. De winst voor amortisatie en eenmalige items dikte in de eerste drie maanden aan met 25 procent van 21,3 miljoen naar 26,5 miljoen euro.

Fugro won 3,0 procent na een herstel van de olieprijs.

BAM noteerde 6,3 procent lager. “En dat vind ik een opvallende beweging gezien het kwartaalbericht van vanochtend”, aldus Montfrooij. Over het eerste kwartaal van 2016 werd operationeel weer een winst behaald en handhaafde het bedrijf de eerder afgegeven verwachtingen voor het volledige jaar. BAM blijft dit jaar uitgaan van een verbetering van het gecorrigeerde resultaat voor belastingen ten opzichte van het niveau uit 2015. BAM Groep heeft dit jaar een moeilijke start doorgemaakt, waarbij oude projecten op het resultaat bleven drukken. Dit zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers in reactie op de kwartaalresultaten van de bouwer tegenover ABM Financial News.

NSI zakte 0,3 procent. NSI heeft in het eerste kwartaal van 2016 een hoger direct beleggingsresultaat gerealiseerd dankzij onder meer een oplopende bezettingsgraad. “De huurinkomsten uit de gehele Nederlandse kantorenportefeuille groeiden licht ten opzichte van het voorgaande kwartaal”, aldus CEO Johan Buijs.

Arcadis gaat in opdracht van de provincie Zuid-Holland de provinciale weg N468 onderhouden. De koers van het aandeel ging niettemin met 2,2 procent omlaag.

Bij de AscX-fondsen viel DPA op met een koerswinst van 2,4 procent. DPA heeft over het eerste kwartaal van dit jaar de resultaten zien oplopen. De nettowinst daalde weliswaar van 3 miljoen euro naar 1,2 miljoen euro, maar vorig jaar zat in dit resultaat een boekwinst van 2,3 miljoen euro die verband hield met de verkoop van de aandelen in ICT Group.

Refresco verloor na de tegenvallende omzet en volumes 4,1 procent. CEO Hans Roelofs was vooral te spreken over de dubbelcijferige groei die Refresco wist te behalen bij Co-Packing, terwijl de activiteiten op het vlak van Private Label de verwachtingen niet wisten waar te maken als gevolg van onder meer een volumedaling. In een toelichting tegenover ABM Financial News legde de topman uit dat de betreffende afnemers in Duitsland en Polen in heronderhandelingen van de contracten “significant” lagere marges eisten van Refresco, dusdanig laag dat de Nederlandse onderneming besloot daar niet op in te gaan. Gemiddeld zat Refresco afgelopen kwartaal op een brutomarge per liter van 14,6 eurocent.

Wessanen heeft IneoBio overgenomen. Dit meldde de producent van gezonde voedingsproducten woensdagavond, zonder daarbij financiële details bekend te maken. In reactie daarop verhoogde SNS Securities het koersdoel voor Wessanen van 10,80 naar 11,00 euro. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager.

Het was ook de eerste beursdag voor Sif. De onderneming uit Roermond, die funderingen bouwt voor offshore windmolens en olie- en gasinstallaties, bracht donderdag, exclusief een overtoewijzing van tien procent, circa 8 miljoen aandelen naar de beurs voor een prijs van 14,00 euro per aandeel. De koers noteerde richting het einde van de ochtend op 14,03 euro.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.