Op de Amsterdamse beurs stond woensdagochtend een bescheiden winst voor de hoofdgraadmeter op de borden. Rond de klok van 11 uur koerste de AEX 0,2 procent hoger op 439,35 punten, terwijl de AMX juist 0,3 procent prijsgaf.
Volgens André van Eerden van Aberfeld Asset Management stond vanmorgen vooral ING Groep in de schijnwerpers, nadat de cijfers over het afgelopen kwartaal hoger uitvielen dan verwacht. “Daarop steeg het aandeel aanzienlijk en gezien de redelijke weging van de bank in de AEX, kon de Amsterdamse beurs de winsten wat uitbreiden gedurende de ochtend”, aldus Van Eerden.
Verder kregen beleggers vanochtend inzicht in de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. De Spaanse dienstensector groeide in juli minder hard, terwijl in Duitsland en Italië de sector juist in een hoger tempo groeide. De Franse dienstensector bleek in juli weer te zijn gegroeid, na een krimp in juni.
De dienstensector in de eurozone groeide in juli licht van 53,1 in juni naar 53,2 in juli. Volgens Van Eerden lagen de dienstensectoren er over het algemeen “erg goed” bij.
De bedrijvigheid binnen de Britse dienstensector kromp in juli en dat was voor het eerst sinds december 2012.
Vanmiddag wordt nog het Amerikaanse banenrapport van ADP gepubliceerd en staan de wekelijkse mutaties van de Amerikaanse olievoorraden geagendeerd. “Dat laatste rapport zorgde vorige week voor lagere olieprijzen toen bleek dat de voorraden fors waren gestegen”, aldus marktanalist Ron Van der Does van IG.
Het muntpaar euro/dollar werd licht lager verhandeld op 1,1201. Olie werd duurder. September-futures op een vat West Texas Intermediate steeg met een half procent op 39,69 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,3 procent duurder werd op 41,98 dollar.
Stijgers en dalers
In de AEX koersten 8 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ING dat 7,4 procent bijschreef na positief ontvangen kwartaalcijfers. De bank deed het afgelopen kwartaal beter dan voorzien. Voor ING als geheel kwam de nettowinst uit op 1.295 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2015 lag de winst op 358 miljoen euro. Analisten rekenden op 928 miljoen euro. Onderliggend bedroeg het resultaat voor belastingen voor de bankentak 2.009 miljoen euro, waar dit vorig jaar 1.601 miljoen euro was. Hier was 1.497 miljoen euro verwacht. Aandeelhouders kunnen een interim dividend van 0,24 euro per aandeel tegemoet zien. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten meende dat de cijfers van ING er goed uitzien, mede dankzij de aanhoudende vraag naar kredieten. Wel wees de handelaar op de licht hogere eenmalige boekwinst op Visa Europe en het dividend dat 0,01 euro minder is dan gehoopt. Ook Kepler Cheuvreux bleek positief verrast met de cijfers en sprak van een “fikse meevaller” met een winst voor belastingen die 34 procent boven de consensus lag.
Ook ABN AMRO lag er vanochtend goed bij met een koerswinst van 2,6 procent. ArcelorMittal won 1,7 procent, nadat de staalreus dinsdag nog ruim vijf procent aan beurswaarde prijsgaf.
Onder de hoofdfondsen bleek Gemalto de gebeten hond met een verlies van 1,4 procent. Aegon daalde 0,3 procent, nadat De Nederlandsche Bank de verzekeraar een boete oplegde van 21.250 euro, omdat Aegon te laat was met het indienen van een rapportage over het tweede halfjaar van 2015. Verder gaf indexzwaargewicht Unilever 1,0 procent prijs.
In de Midkap was het ASM International dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,0 procent, gevolgd door het volatiele OCI dat een half procent meer waard werd. Flitshandelaar Flow Traders schreef 0,4 procent bij.
WDP zag juist 1,7 procent aan beurswaarde verdampen en ook NSI kon met een min van 1,1 procent niet in het groen komen. Delta Lloyd verloor 1,0 procent.
Onder de kleinere fondsen steeg Nedap 1,1 procent, terwijl Telegraaf Media Groep 1,4 procent daalde.
Euronext won 1,2 procent. Het beursbedrijf zag de handelsvolumes in juli onder druk staan. De gemiddelde waarde van het dagelijkse handelsvolume daalde met 21,7 procent op jaarbasis naar circa 6,2 miljard euro. Wel kende juli dit jaar twee handelsdagen minder dan in 2015. Analist Jauke de Jong van AFS wees er op dat het nu al de vijfde maand op rij is dat de gemiddelde transactievolumes lager liggen dan een jaar geleden.
Het aandeel Hunter Douglas moest 1 procent laten gaan, hoewel de halfjaarcijfers goed waren, met een stijging van de winst en omzet.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.