(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs stond maandagochtend in de plus. Rond half twaalf koerste de AEX index 0,9 procent hoger op 532,92 punten.

“De week is positief begonnen, al is het niet heel spectaculair”, zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. “Er gaan geruchten in de markt dat de gesprekken tussen de VS en China de positieve kant zullen opgaan. Verder is het een typische maandagochtendmarkt. De AEX wordt geholpen door koersstijgingen van ASML en Heineken. Het is een dunne handel. Het is ook een beetje stilte voor de storm, want in de rest van de week volgen veel bedrijfscijfers.”

Een Amerikaanse delegatie is deze week in Peking voor nieuwe ronde van onderhandelingen over het handelsconflict. Tijdens de gesprekken afgelopen week in Washington werd geen akkoord bereikt. De tijdelijke wapenstilstand tussen beide landen loopt op 1 maart af.

Vanochtend werd bekend dat volgens een eerste raming de groei van de Britse economie is afgenomen van 0,6 procent in het derde kwartaal naar 0,2 procent in het vierde kwartaal. Verder kromp de industriële productie en liep door een stijgende import het handelstekort op.

Er staan maandag geen richtinggevende macro-economische cijfers in de VS op de agenda.

De euro/dollar noteerde op 1,1303. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1323 op de borden.

Olie noteerde maandag verdeeld.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Aegon aan kop met een winst van 2,7 procent. Alleen Galapagos noteerde fractioneel lager.

In de AMX was BESI de grootste stijger met een winst van 2,7 procent.

Flow Traders stond vrijwel onveranderd. De analisten van UBS spraken van “teleurstellende” resultaten van het beursbedrijf in Amerika in het vierde kwartaal. Deze zorgden ervoor dat UBS de winsttaxaties voor 2019 tot en met 2021 met 3 tot 6 procent verlaagde.

Boskalis steeg 0,9 procent. De maritieme dienstverlener verkoopt zijn belang in samenwerkingsverband Saam Smit Towage voor 201 miljoen dollar. ING verwacht niet dat dit van invloed zal zijn op het dividendbeleid, gezien het wensenlijstje voor een serie boten en materiaal. Zowel ING als KBC Securities was te spreken over de transactie, maar ING meent echter dat de aangekondigde afschrijvingen de koersreactie zullen beteugelen vandaag.

Heijmans won bij de kleinere fondsen 2,2 procent. Het bouwbedrijf gaat 300 tot 400 woningen ontwikkelen en bouwen in Vlaardingen. De deal levert naar verwachting tussen de 80 miljoen en 100 miljoen euro op.

Euronext daalde op de lokale markt 0,2 procent. Het beursbedrijf verhoogde zijn overnamebod op de Noorse branchegenoot Oslo Børs naar ongeveer 690 miljoen euro, tegen een eerder bod van circa 625 miljoen euro. Het Noorse beursbedrijf gaat het nieuwe bod bestuderen, maar ziet nog altijd meer heil in een toekomst met het Amerikaanse Nasdaq, dat ook een bod op tafel heeft gelegd.

Ajax verloor 2,9 procent na verlies tegen Heracles op zaterdagavond. Hierdoor lijkt het landskampioenschap steeds lastiger haalbaar, hoewel ook PSV niet verder dan een gelijkspel kwam. Woensdag speelt Ajax tegen Real Madrid voor de Champions League.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties