De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtendhandel vrijwel onveranderd lager ten opzichte van de opening. De AEX koerste 0,7 procent lager op 427,99 punten, terwijl de AMX 0,2 procent prijsgaf.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management sprak van een rustige ochtend met weinig groot nieuws. Vermeulen verwacht niet dat dit gedurende de dag zal veranderen. Daarnaast wordt er tegen lage volumes gehandeld, mede omdat veel mensen de dag vrij hebben genomen, denkt de vermogensbeheerder.

Verder houden beleggers volgens Vermeulen het kruit droog in aanloop naar het banenrapport van vanmiddag, dat wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer. Door een tegenvallend rapport woensdag door loonstrookjesverwerker ADP, dat als een voorbode wordt beschouwd van het officiële banenrapport, en oplopende eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering donderdag, vrezen beleggers een tegenvallende groei van het aantal nieuwe banen. Evenwel verwacht Vermeulen geen grote verrassingen.

Op macro-economisch vlak stond er vanochtend weinig op de agenda. Enkel bleek de bedrijvigheid in de Japanse dienstensector in april te zijn gedaald naar 49,3 in april. De inkoopmanagersindex stond in maart nog op 50,0.

Ook stonden er weinig bedrijfscijfers geagendeerd. Volgens fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam is zestig procent van de Europese bedrijven nu met winsten gekomen, waarbij per saldo 57% beter presteerde dan de verwachting. Daarbij kwamen de prestaties vooral uit het terugbrengen van de kosten, aldus Van Zeijl, die opmerkte dat "slechts" in 37 procent van de gevallen de omzetverwachting werd overtroffen.

Het muntpaar euro/dollar werd vrijdag licht hoger verhandeld op 1,1428. Olie werd iets goedkoper. Een juni-future voor een vat West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent lager op 44,27 dollar, terwijl de juli-future voor Brent 0,2 procent daalde naar 44,93 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX koerste slechts een handjevol aandelen in het groen, onder leiding van Wolters Kluwer dat 0,5 procent meer waard werd en gevolgd door Ahold dat 0,3 procent bijschreef. Een stijging van 0,1 procent voor Aegon bleek eveneens goed voor een podiumplek in de hoofdgraadmeter.

ArcelorMittal maakte een koersval van 4,9 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De staalreus behaalde in het eerste kwartaal van 2016 conform verwachting een lager bedrijfsresultaat vanwege de lage staalprijzen. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde van 1.378 miljoen dollar een jaar eerder naar 927 miljoen dollar afgelopen kwartaal, bij een omzetdaling van 17.118 miljoen naar 13.399 miljoen dollar. De staalleveringen bleven in het kwartaal stabiel op 21,5 miljoen ton, waar dat een jaar terug 21,6 miljoen ton staal was. Volgens analisten van Jefferies en Theodoor Gilissen Bankiers presteerde ArcelorMittal hiermee conform verwachting. Commerzbank zag reden om het advies voor de staalreus te verlagen van Kopen naar Houden, vooral vanwege het rendement op de vrije kasstroom, dat is gehalveerd naar vijf procent. Het rendement op de vrije kasstroom geeft een indicatie voor het kapitaal dat aan beleggers kan worden teruggegeven via dividenden of inkoop van aandelen.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor in het licht van een dalende olieprijs 1,7 procent. Ook ASML kon met een min van 1,6 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was het Air France-KLM dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 0,7 procent. Ook IMCD won 1,4 procent, terwijl NSI 0,7 procent meer waard werd.

Het volatiele OCI koerste 2,1 procent lager en Besi daalde 1,4 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Fagron 2,2 procent, nadat vandaag bekend werd dat de magistrale bereider een overeenstemming heeft bereikt met de financiers van de doorlopende kredietfaciliteit en de Amerikaanse private plaatsing over een aanpassing van deze faciliteiten. Door deze aanpassing beschikt Fagron over stabiele financieringsfaciliteiten en herziene financiële convenanten. Indien de eerste tranche van de kapitaalverhoging niet zou plaatsvinden, zal Fagron echter opnieuw in gesprek moeten met de financiers. De aandeelhouders van Fagron gingen tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 4 mei akkoord met alle voorstellen met betrekking tot de voorgestelde kapitaalverhoging.

Value8 maakte opnieuw een koersval van 5,9 procent. Beleggers reageren al enkele dagen schokt op berichtgeving van de website Follow The Money, waarin oud-analist Roel Gooskens  zijn kritiek uitte over de boekhouding van het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries. Onder meer de winstcijfers zouden rooskleuriger in de boeken staan.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.