AEX index De Amsterdamse beurs noteerde donderdag licht hoger, na een groen slot op Wall Street woensdagavond en een verdeeld beeld in Azië vanochtend. Aan het eind van de ochtend koerste de AEX-index 0,1 procent hoger op 447,59 punten, terwijl de Midkap 0,2 procent bijschreef. De beurs is aan het bijkomen van de winsten van de voorgaande dagen, zei handelaar Cees Smit van For Tomorrow, in aanloop naar een toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen. Zij zal vrijdag acte de présence geven aan de Universiteit van Harvard. Verder is de onrust over een mogelijke Brexit tijdelijk naar de achtergrond gedrongen, aldus Smit. Volgens de handelaar nemen beleggers winst na de koersstijgingen in de afgelopen dagen, nu de olieprijs na een recente sterke stijging tegen de barriere van 50 dollar aanhikt. Iedereen klaar voor de renteverhoging? Volgens analist Arne Petimezas van AFS is de markt de Fed groen licht aan het geven voor een renteverhoging in de komende maanden, nu doemscenario’s over een harde landing van de Chinese economie geen bewaarheid zijn geworden. De stijging van de olieprijs speelt daarin een belangrijke rol: dit heeft niet alleen schalie-olie-boeren in de Verenigde Staten, maar ook veel landen erg geholpen, zei Petimezas. Olie was donderdag duurder. Een vat West Texas Intermediate kostte aan de Nymex 0,6 procent meer op 49,85 dollar, terwijl voor een vat Brent ook 0,6 procent werd betaald op 50,54 dollar. Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Spaanse economie in het eerste kwartaal met 0,8 procent is gegroeid op kwartaalbasis, terwijl de groei op jaarbasis uitkwam op 3,4 procent. Beide groeicijfers waren gelijk aan eerdere ramingen. De Britse economie groeide in het eerste kwartaal met 2,0 procent op jaarbasis, bleek vandaag uit een nieuwe raming, en dat was iets onder de groei van 2,1 procent die eerder werd gemeld. Op kwartaalbasis bleef de groei van 0,4 procent staan. De euro kostte donderdag rond het middaguur 1,1183 dollar. Stijgers en dalers Onder de hoofdfondsen bouwde staalconcern ArcelorMittal de winst verder uit tot ruim 7 procent. Dit hing samen met een koersdoelverhoging door Goldman Sachs, zei Smit. Ook mogelijke stappen van de Europese Commissie om het dumpen van staal door China tegen te gaan zouden positief kunnen uitpakken voor ArcelorMittal, schreven analisten van Berenberg woensdag. Smit zei te betwijfelen of zulke maatregelen snel veel effect zullen sorteren. Financials stonden lager na de winsten van de voorgaande dagen. De Europese bankensector staat over de afgelopen vijf handelsdagen nog op een koerswinst van 6 procent, zei analist Arne Petimezas van AFS. Hij ziet beleggers nog niet structureel positiever worden over de Europese economie, als de koers van banken structureel herstelt tot meer dan 0,7 maal de boekwaarde, is dat volgens de analist het geval.

Petimezas merkte op dat de AEX-index inmiddels op 1,3 procent winst staat sinds het begin van het jaar, waarmee de Amsterdamse beurs het beter doet dan het Europese gemiddelde. De EuroStoxx-index staat nog op een verlies van 6 procent dit jaar.

ING daalde 0,9 procent, ABN AMRO leverde één procent in. Beleggers namen mogelijk winst, zei Smit, na de stijgingen in de voorgaande dagen, op de verwachting van een snellere renteverhogingen door de Fed dit jaar en afgenomen vrees voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Afgezien van winstnemingen zorgde een aankondiging van een claimemissie door de Spaanse Banco Popular, om verlies te kunnen nemen op slechte vastgoedleningen, mogelijk voor negatief sentiment over de sector. “Daar zijn beleggers misschien wat van geschrokken”, zei Petimezas. Verzekeraar NN Group leverde de aanvankelijke koerswinst in en was de sterkste daler na de publicatie van de eerstekwartaalcijfers, met een verlies van meer dan 5 procent. Een groter dan verwachte aandeleninkoop was onvoldoende om beleggers te behagen. Het operationele resultaat bleef achter bij de verwachtingen, zei een analist, en de verkoop van nieuwe levensverzekeringen stagneert. Cees Smit denkt NN met vertraging wordt meegetrokken in het negatieve sentiment over verzekeraars, die last hebben van de lage rente. Het aandeel had zich daar eerder aan onttrokken, terwijl bijvoorbeeld Aegon al eerder terrein verloor. Aegon noteerde donderdag een half procent lager. Royal Dutch Shell won 0,6 procent, nadat de olieprijs voor het eerst in maanden weer boven de 50 dollar noteerde. In de Midkap bleven grote uitschieters achterwege. Grootste daler was de toeleverancier van de halfgeleider industrie BE Semiconductor Industries ruim 2 procent in moest leveren. SNS Securities verlaagde vanochtend het advies van Kopen naar Houden, maar handhaafde wel het koersdoel van 25,00 euro. De analisten zien geen ruimte voor een verdere koersstijging. Bouwbedrijf BAM won 1,9 procent. “Daar zal wel een positief rapport over de sector achter zitten”, vermoedde Smit. OCI voerde de AMX index aan met een winst van ruim 3 procent. In de financiële sector verloor Intertrust terrein, met een koersdaling van 1,7 procent. DNB-voorzitter Frank Elderson sloeg de sector eerder deze week om de oren, zeggend dat trustkantoren nog een lange weg te gaan hebben om de eretitel ’trust’ terug te verdienen. Onder de kleinere fondsen blonk metallurgisch bedrijf AMG uit met een koerswinst van meer dan 5 procent, nadat het bedrijf een opdracht van meer dan 40 miljoen dollar binnenhaalde. Apothekenbedrijf Fagron won ruim 6 procent. Het aandeel vindt de weg terug omhoog na de recente kapitaalverhoging, zei Smit. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.