(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel overwegend lager. De AEX index zakte 0,6 procent naar 485,24 punten, terwijl de AMX een min van 0,3 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,5 procent.

De financiële markten moeten het maandag doen zonder Wall Street, waar de vloeren gesloten blijven in verband met Martin Luther King Day.

“En dat maakt deze maandag redelijk inspiratieloos en mat”, aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. Montfrooij wees maandag verder op de wat duurdere euro, de gedaalde olieprijs en de relatieve moeite die de Dow Jones Industrial Average ook vrijdag had om door de 20.000 punten heen te breken.

“We kunnen later deze week rekenen op meer dynamiek met niet alleen het jaarcijferseizoen dat in Nederland van start gaat, maar ook de toespraak van de Britse premier Theresa May over de Brexit, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de beëdiging van Donald Trump als president van de Verenigde Staten”, aldus Montfrooij.

In de Verenigde Staten staan geen macro-economische data op de agenda. Uit de eurozone volgen vandaag nog de inflatie en de handelsbalans.

Olie noteerde maandag licht hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,2 procent hoger op 52,46 dollar, terwijl een maart-future Brent ook 0,2 procent won op  55,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0597. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0610 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0641 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter kreeg Randstad een adviesverlaging en een koersdoelverhoging van RBC. Het advies ging van Outperform naar Sector Perform en het koersdoel van 47,50 naar 56,00 euro. Analisten van RBC gaan uit van een operationele marge van 4,8 procent. De gewogen gemiddelde kosten van het vermogen van Randstad wordt door RBC geschat op 8 procent. Deze taxaties ondersteunen het nieuwe advies en koersdoel, aldus de marktvorsers. Randstad zakte 2,4 procent.

Boskalis Westminster meldde de afgelopen dagen orders, waaronder een grote order in Oman, een teken dat de volumes in de baggermarkt inderdaad aan het stabiliseren zijn zoals het bedrijf al eerder zei. Dit is duidelijk positief voor het aandeel, schreef NIBC Markets maandag. De grote order in Oman, ter waarde van 480 miljoen euro, biedt “directe benutting van het materieel en zicht op toekomstig gebruik, aldus analist Edwin de Jong, die  een Neutraal advies heeft staan op Boskalis met een koersdoel van 33,00 euro. Het aandeel Boskalis Westminster won 1,5 procent.

Goldman Sachs heeft maandag ING in advies verlaagd van Kopen naar Neutraal, terwijl de zakenbank het koersdoel verhoogde van 14,50 naar 16,00 euro. De analisten van de bank blijven positief over de aantrekkelijke strategie van ING, met een relatief laag risicoprofiel en goede kansen om te profiteren van het afnemende risico van zwaardere regulering van de sector. ING moest maandag 1,1 procent prijsgeven.

Het merendeel van de AEX-fondsen noteerde maandag lager. Aegon was na Randstad een goede tweede in de lijst van verliezers met een min van 1,9 procent. SBM Offshore en Royal Dutch Shell zakten beiden 0,9 procent. De aandelen die een plus meekregen hielden, met uitzondering van Boskalis Westminster, de winsten zeer beperkt.

Van de Midkapfondsen was er nieuws in de brillensector dat GrandVision kan raken. De fusie van de Italiaanse brillenfabrikant Luxottica en zijn Franse sectorgenoot Essilor creëert een grote marktspeler waar GrandVision de concurrentie mee aan moet gaan. Dit schreef analist Alan Vandenberghe van KBC Securities maandag. De combinatie van de twee bedrijven vormt de grootste fabrikant en retailer van brillen en contactlenzen die per jaar meer dan 15 miljard euro omzet en een bedrijfsresultaat (EBITDA) genereert van circa 3,5 miljard euro. Het aandeel GrandVison noteerde maandag 1,1 procent hoger.

Ook bij de Midkap overheersten de minnen. Arcadis was de sterkste daler met een verlies van 2,5 procent. TomTom leverde 1,3 procent in. Na Grandvision bleven ook hier de winsten bescheiden in omvang.

Bij de AScX-fondsen droeg Lucas Bols Ralph Wisbrun voor als nieuw lid van de raad van commissarissen. Lucas Bols kreeg er 0,2 procent bij.

Bij deze index waren er iets meer winnaars dan in de AEX en de Midkap met als opvallendste stijgers Takeaway dat 9,6 procent steeg en Sif Holding met een winst van 5,5 procent. Grootste verlies was weggelegd voor Ordina dat 1,3 procent inleverde.

Van de lokale fondsen maakte DPA het vertrek bekend van financieel directeur Stefan Heesakkers. Hij blijft tot en met de jaarvergadering. “Zijn vertrek is het gevolg van een zakelijk verschil van inzicht omtrent het door de onderneming te voeren beleid”, zo werd in het persbericht toegelicht. CEO Eric Winter deed maandag tegen ABM Financial News geen verdere mededelingen over de aard van het geschil van inzicht. DPA dikt 0,6 procent aan.

Value8 heeft dochteronderneming en producent van kaasgrondstoffen Prika Ingredients verkocht aan Royal A-ware. Er werden vrijdag door de investeerder nabeurs geen financiële details bijgeleverd. Prika leverde volgens Value8 in het eerste halfjaar 2016 een negatieve bijdrage aan het resultaat van het investeringsvehikel en ook het tweede halfjaar was met name door de gestegen melkprijs verlieslatend. Value8 was sinds medio 2014 aandeelhouder in Prika. Eind september verhoogde Value nog het belang in Prika van 70 naar 100 procent. Value8 noteerde onveranderd.

Pharming Group heeft van de Europese Commissie een uitbreiding van zijn marketingvergunning gekregen voor zijn middel Ruconest in de Europese Unie. Met deze uitbreiding is Ruconest nu ook binnen de EU thuis toe te dienen in het geval er sprake is van acuut heriditair (erfelijk) angio-oedeem (HAE). HAE is een zeldzame aandoening, veroorzaakt door een defect in het C1 esterase remmer eiwit. De symptomen zijn spontane en terugkerende zwellingen van de huid over het gehele lichaam, alsook van de luchtwegen en interne organen. Pharming steeg 7,2 procent.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.