(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel in het groen. De AEX index steeg 0,4 procent tot 566,70 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

De markt verwerkte donderdag de woensdag nabeurs gepubliceerde notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee. De notulen suggereren dat de Amerikaanse centrale bank op koers ligt om de rente in juni opnieuw te verhogen.

De notulen van de laatste rentevergadering van de Fed begin mei, leverden volgens Rabobank slechts een paar kleine aanpassingen op. De centrale bank houdt er rekening mee dat de inflatie tenminste een paar maanden boven het beoogde niveau van 2 procent zal liggen. De loondruk zal evenwel “bescheiden” blijven.

Onlinebroker Lynx merkte op dat uit de notulen duidelijk werd dat de Fed zich er, in deze economische tijden, comfortabel bij voelt als de inflatie tijdelijk hoger komt te liggen dan de beoogde doelstelling van ongeveer 2 procent. “Deze soepele houding van de centrale bank wijst erop dat ze het niet noodzakelijk achten om het rentebeleid nog verder aan te scherpen”, aldus de beleggingsadviseurs van de onlinebroker.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat in maart in Nederland op jaarbasis 4,9 procent meer is geïnvesteerd in materiële vast activa. Dat betekende een groeiversnelling ten opzichte van februari.

Daarnaast werd bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent is gegroeid, tegenover een groei van 0,6 procent in het kwartaal ervoor. Econoom Carsten Brzeski van ING sprak van een moeizame jaarstart voor de Duitse economie. Volgens Brzeski was het afgelopen kwartaal het slechtste kwartaal sinds het derde kwartaal van 2016.

Later op de dag publiceert de Europese Centrale Bank de notulen van de laatste beleidsvergadering van 25 en 26 april.

De euro/dollar noteerde op 1,1739. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1717 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,696 op de borden.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 71,59 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 79,46 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van 1,3 procent, gevolgd door Galapagos en Randstad, die beiden circa 1 procent hoger noteerden.

Altice was met een verlies van 4,0 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Altice zal op 8 juni de aandelen Altice USA, waarin Altice een belang van 67,2 procent heeft, leveren aan zijn aandeelhouders. Bank of America verlaagde het koersdoel op Altice, vanwege de afsplitsing van Altice USA, van 9,50 naar 3,60 euro en handhaafde het Neutraal advies. De analisten waarschuwden dat de handel in het aandeel nog wel even volatiel zal blijven.

Aandeelhouders van Westfield stemden donderdag in met de overname door Unibail-Rodamco. Dit bleek tijdens een aandeelhoudersvergadering die het Australische vastgoedbedrijf organiseerde. Het aandeel Unibail-Rodamco daalde 0,2 procent.

KPN stelde zijn speciaal interim dividend vast op 1,3 eurocent per aandeel. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Aegon zal op 23 juli een eeuwigdurende lening ter waarde van 200 miljoen euro aflossen. Aegon won 0,5 procent.

Philips steeg 0,6 procent. Het van origine Eindhovense bedrijf gaat een hartcentrum bouwen in Ethiopië. Philips sloot daartoe een overeenkomst ter waarde van circa 40 miljoen euro met de regeringen van Nederland en Ethiopië.

Van de Midkapfondsen nam OCI met een winst van 1,5 procent het voortouw. Arcadis was met een winst van 1,3 procent een goede tweede. PostNL was met een verlies van 1,5 procent de sterkste daler in de AMX.

Van de kleinere fondsen kon Sif rekenen op de aandacht van beleggers. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager. “Nu Haizea Wind actief is geworden in de markt voor monopiles zal het Nederlandse Sif mogelijk geconfronteerd worden met prijsdruk”, zei analist Martijn den Drijver van NIBC donderdag. Het advies blijft kopen.

De installateur van energieoplossingen Alfen gaat een geïntegreerde energieoplossing leveren aan één van de BMW testlocaties in München. Daarnaast tekende de installateur met BMW van energieoplossingen een overeenkomst om BMW i3 auto-accu’s aan te schaffen voor andere opslagprojecten. Het aandeel steeg 3,1 procent.

Zelfstandige vermogensbeheerders in Nederland en België hebben voor circa 10 miljard aan assets in portefeuille bij BinckBank Professional Services. De mijlpaal werd recent gepasseerd. De dienstverlening aan deze vermogensbeheerders in Nederland en België groeit op jaarbasis met circa 1 miljard euro per jaar, meldde Binck verder nog. Binck noteerde 1,2 procent hoger.

Jaap Blaak kondigde woensdag tijdens de jaarvergadering van Phaming aan dat hij per direct zijn taken als commissaris neerlegt. Het aandeel daalde 0,5 procent.

Het Amsterdamse betaalbedrijf Ayden zal volgens het FD vandaag officieel zijn beursgang in Amsterdam aankondigen. De krant wist op basis van informatie van bankiers te melden dat het bedrijf bij een notering zal worden gewaardeerd op een bedrag van tussen de 5 miljard en 10 miljard euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.