(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,1 procent naar 508,84 punten, terwijl de AMX een plus van 0,4 procent liet optekenen. De AScX noteerde een verlies van 0,3 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus verwacht dat de markt twee zaken in de gaten houdt, namelijk de toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve, en de stemming door het Huis van Afgevaardigden over de zorgwet van de Republikeinen. “Ik verwacht geen bijzondere wijzigingen in de standpunten van de Fed-voorzitter. De Amerikaanse president Donald Trump heeft waarschijnlijk nog de mogelijkheid tijd te winnen als hij vermoed dat het met de steun voor de zorgwet vooralsnog niet goed zit”, aldus Schutte.

Schutte is voor de wat langere termijn van mening dat Wall Street een neerwaartse correctie ondergaat, ook al zette de daling van dinsdag niet door. “Europa zal dat denk ik één-op-één volgen. Voor de regio zijn de Franse presidentsverkiezingen vooral van belang. Als ze Le Pen buiten de boot laten vallen, dan is dat gunstig, ook voor de aandelenmarkten”, aldus Schutte.

Het consumentenvertrouwen in Duitsland is voor de maand april afgenomen. De index die de stemming onder consumenten weergeeft, daalde van 10,0 in maart naar 9,8 in april.

Er werd vooraf door economen gerekend op een stabiele index van 10,0.

Het vertrouwen van Franse ondernemers is in maart gedaald. De vertrouwensindex kwam deze maand uit op 104, tegenover 107 in februari. Er was gerekend op een indexstand van 106.

De Britse detailhandelsverkopen namen in de tweede maand van het jaar met 1,4 procent toe ten opzichte van de maand ervoor. Er was door de markt een stijging van 0,4 procent voorzien.

In de Verenigde Staten volgens vanmiddag nog de wekelijkse steunaanvragen en de nieuwe huizenverkopen over februari geagendeerd.

Olie noteerde donderdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate won 0,7 procent op 48,35 dollar, terwijl een mei-future Brent ook 0,7 procent hoger noteerde op 50,93 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0771. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0787 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0802 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter domineerden de verliezende fondsen, die het op Gemalto met 4,0 procent na wel bescheiden hielden. Winsten kwamen uitgezonderd AkzoNobel met 2,0 procent evenmin niet boven het procent uit.

De CEO en CFO van het Amerikaanse PPG Industries zijn donderdag in Amsterdam voor een ontmoeting met de pers. PPG biedt nu 90,00 euro per aandeel inclusief dividend, waarvan 57,50 euro in contanten plus 0,331 aandeel PPG. Het bod betekent een verhoging van 7,00 euro per aandeel ten opzichte van het eerste bod en waardeert AkzoNobel op circa 24,5 miljard euro. AkzoNobel heeft het voorstel weer afgewezen. De activistische belegger en miljardair Paul Elliott Singer meldde een eerste belang en stemrecht van 3,25 procent in AkzoNobel. Elliott Management Corp wil dat AkzoNobel in gesprek gaat met het PPG over het verhoogde overnamevoorstel van de Amerikanen.  De activistische belegger zei in reactie op het hogere bod dat dit nog steeds te laag was, maar het hedgefonds voerde de druk op AkzoNobel op om met PPG te gaan praten.

HSBC verlaagde na de winstwaarschuwing door Gemalto afgelopen woensdag het advies voor het aandeel van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 75,00 naar 62,00 euro. De analisten verlaagden de winsttaxaties voor Gemalto voor dit jaar met 12 procent en voor 2018 en 2019 met 11 procent, nadat Gemalto aangaf minder omzet te zullen behalen met de betaalactiviteiten. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor Gemalto van 65,00 naar 55,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Bryan Garnier verlaagde het koersdoel voor Gemalto van 52,00 naar 47,00 euro met een ongewijzigd verkoopadvies.

Altice heeft met succes een deel van zijn schulden gefinancierd. In totaal wist Altice voor in totaal 3,4 miljard euro aan schulden te herfinancieringen, nadat de kabelaar in het afgelopen jaar al voor circa 30 miljard euro herfinancierde. Met de aangekondigde herfinanciering slaagde Altice er in de looptijd van zijn schulden te verlengen en de rentelasten met jaarlijks 60 miljoen dollar te verlagen. Altice raakte 0,3 procent van zijn beurswaarde kwijt.

ING verhoogde het koersdoel voor ABN AMRO van 22,50 naar 25,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Albert Ploegh is sinds de vierdekwartaalcijfers positiever geworden over de groeivooruitzichten. ABN AMRO zal naar verwachting de dividenduitkering verhogen tot 60 procent van de winst in 2019-2020. Als er eenmaal duidelijkheid bestaat over de nieuwe kapitaaleisen onder Basel 4, is ABN AMRO een defensief aandeel met een aantrekkelijk rendement, meent Ploegh. Het aandeel noteerde 0,4 procent winst.

Bij de Midkapfondsen kleurde het bord donderdag overwegend groen, met TomTom dat 1,5 procent meer waard werd en Corbion dat 1,2 procent aandikte. Verlies was weggelegd voor vijf fondsen, waarvan ASR Nederland met 0,6 procent het meest inleverde.

IMCD was koploper met een winst van 3,9 procent nadat HSBC het advies verhoogde van Houden naar Kopen en het koersdoel opwaarts bijstelde van 38,00 naar 48,00 euro. Volgens de analisten van HSBC kent IMCD een grotere blootstelling aan specialty chemicals en is het daarmee “superieur” in het doorrekenen van prijsinflatie aan zijn klanten. De Britse bank verhoogde de koerswinstverhouding voor IMCD in 2018 van 18 naar 20, wat resulteerde in het opwaarts bijgestelde koersdoel.

Bij de AScX-fondsen was Sif Holding een opvallende daler met verlies van 2,3 procent. ICT Group dikte 1,9 procent aan, Nedap deed dat met 1,3 procent.

Basic-Fit behaalde in het afgelopen jaar conform de eigen verwachting hogere verwachtingen en liet weten in 2017 zwarte cijfers te gaan schrijven. Basic-Fit behaalde een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 80,4 miljoen euro en een omzet van 258,6 miljoen euro. Inmiddels heeft Basic-Fit 1,2 miljoen leden, een stijging van 27 procent op jaarbasis. Analisten van Morgan Stanley mikte voorafgaand aan de cijfers op een omzet van 261 miljoen euro en een aangepast bedrijfsresultaat van 80 miljoen euro. Het aandeel noteerde donderdag een verlies van 2,3 procent.

Telegraaf Media Groep wil de huis-aan-huis bladen verkopen aan BDUmedia. De verkoop maakt onderdeel uit van de eerder aangekondigde organisatorische veranderingen. Financiële details werden donderdag niet prijsgegeven. De koers van TMG bleef staan op 6,50 euro, conform het meest recente bod van Talpa.

Van de lokale fondsen kwam Kardan met cijfers. Met een negatief resultaat in het vierde kwartaal zag Kardan het verlies fors oplopen in 2016, opnieuw zwaar gedrukt door financieringskosten. Kardan boekte een nettoverlies in het vierde kwartaal van 22,1 miljoen euro, tegen een verlies van 18,1 miljoen euro een jaar eerder. Het jaarresultaat kwam daarmee op 31,3 miljoen euro negatief, een groter verlies dan de 22,9 miljoen euro een jaar eerder. Het aandeel Kardan verloor 7,3 procent.

Atrium noteerde donderdag ex-dividend en verloor 3,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.