(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde vrijdagochtend in het rood. Richting het eind van de ochtend noteerde de AEX 0,3 procent lager op 454,30 punten. De AMX 0,1 procent daalde naar 653,57 punten.
Het Damrak verwerkte vanochtend verscheidene inkoopmanagersindices uit de eurozone. De Franse samengestelde index liet voor zowel de industrie als de dienstensector in september groei zien. De Duitse evenknie gaf voor de industrie een groeiversnelling aan en een groeivertraging bij de dienstsector. De eurozone liet bij de industrie in september meer groei zien, bij de dienstensector minder groei.
De Franse economie is in het tweede kwartaal van 2016 gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder, zo bleek vrijdag. Het bruto binnenlands product daalde met 0,1 procent, terwijl economen rekenden op een pas op de plaats.
Eerder op de ochtend was er al goed nieuws over de Japanse industrie die in september weer groei liet zien en over China waar het ondernemersklimaat verbeterde.
“De markt maakt een pas op de plaats na de recente stijging, maar ik voorzie in de loop van de dag weer kopers met de huidige lage rente en de verwachting dat die wel even laag blijft. Het opwaarts potentieel in de aandelenmarkt blijft intact”, zei marktanalist Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer.
Van der Schaaf kijkt met interesse naar de OPEC-bijeenkomst van volgende week, maar voegde toe “vooral te letten op het olieveld in Kazachstan dat vandaag in gebruik wordt genomen en waar 350.000 vaten olie per dag uit gaan worden opgepompt”, aldus Van der Schaaf.
Vanmiddag is er qua Amerikaanse macro-economische publicaties aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindex over september.
Olie werd goedkoper. Nu de OPEC-bijeenkomst steeds dichterbij komt, neemt de speculatie over een deal weer verder toe. De november-future West Texas Intermediate noteerde aan het eind van de ochtend 1,5 procent lager op 45,62 dollar en een november-future Brent 1,2 procent lager op 47,08 dollar.
De euro kostte rond de klok van elf uur 1,1201 dollar. Bij de opening vrijdag noteerde de munt op 1,1198 en donderdagavond bij het slot van Wall Street op 1,1187.
Stijgers en dalers
Bij de hoofdfondsen werd ING door RBC Capital op de kooplijst gezet. Het koersdoel ging van 10,50 euro naar 12,50. RBC voorziet dat aandelen ING een hoger rendement zullen opleveren dan het sectorgemiddelde. ING zakte vrijdag 0,9 procent.
Galapagos, al dagen een gevraagd aandeel, steeg vrijdag weer 3,4 procent. ArcelorMittal liep 0,2 procent op, “op grond van opgelopen grondstofprijzen”, aldus Van der Schaaf.
Onder de verliezende fondsen bleven de meeste minnen onder het procent. Sterkste dalers waren Boskalis, dat 0,8 procent zakte, terwijl ING ook 0,8 procent verloor.
Onder de Midkappers kreeg Delta Lloyd een initieel koop-advies van Kempen. Kempen betoogt dat Delta Lloyd op schema ligt in zijn herstelproces na de claimemissie van april van dit jaar. Het aandeel dikte 0,6 procent aan.
Arcadis dat 4,2 procent steeg heeft een nieuwe aandeelhouder. State Street Corporation meldde een eerste kapitaalbelang van 3,00 procent met een stemrecht van 2,91 procent.
Een andere stijger betrof Eurocommercial Properties met een winst van 1,4 procent.
Fondsen binnen de Midkap die opvallend onder druk stonden waren PostNL met een verlies van 1,1 procent en OCI dat 0,8 procent prijsgaf.
Bij de AScX-index kwam Acomo in beeld met een koersdoelverlaging door NIBC van 24,00 naar 23,50 euro. Het advies bleef Accumuleren. NIBC voerde aan dat de prijs van peper sinds het tweede kwartaal van dit jaar onder druk staat.
ForFarmers was de opvallendste winnaar met een koerswinst van 2,6 procent, gevolgd door door Lucas Bols met een winst van 1 procent, terwijl de lijst met verliezende fondsen werd aangevoerd door Kiadis dat 2,2 procent prijsgaf. Van Lanschot noteerde 1,3 procent lager.
Lokaal vielen vooral de dalende fondsen op: Ajax liet 2 procent gaan, Ctac zakte 1,2 procent, Esperite 1,7 procent, Kardan 1,4 procent, Pharming 1,4 procent, RoodMicrotec en VNC 1 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.