(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index zakte 0,2 procent naar 511,67 punten, terwijl de AMX een verlies van eveneens 0,2 procent liet optekenen. De AScX noteerde een min van 0,1  procent.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management sprak van een afwachtende markt. “De agenda leert ons dat om twee uur Nederlandse tijd het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden weer bij elkaar komt om de nieuwe zorgwet te bespreken. Als die niet wordt aangenomen, zal dat door de markt negatief worden uitgelegd”, aldus Vermeulen.

Vanochtend vroeg bleek dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in maart in een minder hoog tempo steeg.

Uit Frankrijk kwamen diverse meldingen. De Franse economie groeide in het vierde kwartaal van 2016 ten opzichte van een kwartaal eerder, zo bleek uit de meest recente cijfers. Het begrotingstekort van Frankrijk bleef verder over 2016 met 3,4 procent boven de richtlijn in de eurozone en de bedrijvigheid van de Franse economie nam in maart verder toe.

De bedrijvigheid in Duitsland en de eurozone als geheel groeide in maart eveneens in een hogere versnelling.

Uit de Verenigde Staten komen vanmiddag de orders voor duurzame goederen over februari en de inkoopmanagersindex voor de industrie over maart.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent in het groen op 48,05 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,7 procent won op 50,89 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0802. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0788 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter won Galapagos 0,9 procent en zakte ING Groep 1,0 procent.

Uit het jaarverslag van Aegon kwam naar voren dat de verzekeraar de solvabiliteit neerwaarts bijgestelde. Het Amerikaanse investeringsfonds Dodge & Cox heeft volgens een recente melding in de Verenigde Staten een belang in verzekeraar Aegon van bijna 10 procent. Dit bleek eveneens uit het jaarverslag van Aegon. Volgens een melding bij de Securities & Exchange Comission van 20 maart 2017 had Dodge & Cox International Stock Fund een belang van 9,7 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van Aegon, of ruim 258 miljoen stukken. De meest recente melding van de Nederlandse marktautoriteit, de Autoriteit Financiële Markten, dateert van 22 september 2016. Toen meldde Dodge een belang van 5,1 procent. Aegon noteerde 4,1 procent lager.

Royal Dutch Shell verkocht zijn onshore olie- en gasactiviteiten in Gabon aan Assala Energy Holdings voor 587 miljoen dollar. Het aandeel zakte 0,6 procent.

Bryan Garnier verhoogde het koersdoel voor Altice van 20,70 naar 22,80 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analisten van Bryan Garnier verwachten dat de omzet van Altice kan blijven groeien, binnen de divisies Optimum en Suddenlink met respectievelijk 3,2 en 5,4 procent tegen constante wisselkoersen. Bovendien verwacht Bryan Garnier dat Altice 400 miljoen euro extra wil besparen, hetgeen het bedrijfsresultaat (EBITDA) van Optimum en Suddenlink kan doen laten stijgen met 18,6 en 12 procent in 2017. Altice ging met 2,1 procent omhoog.

Société Generale verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 72,00 naar 89,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De marktvorsers merkten op dat het door AkzoNobel geweigerde tweede overnamebod van 90,00 euro per aandeel door de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries zeker een strategische rationale heeft, maar dat een bod van bijna 100 euro nodig lijkt, waarbij een hoog risico blijft bestaan dat er geen deal komt. De grootste aandeelhouders van AkzoNobel vinden verder dat het bestuur een gesprek moet aangaan met de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries. Dit schreef Het Financieel Dagblad vrijdag. AkzoNobel noteerde 1,3 procent lager.

Ahold Delhaize heeft nu in totaal negen van de verplichte dertien winkels verkocht, om van de Belgische mededingingsautoriteit BCA definitieve goedkeuring voor de fusie van het Nederlands-Belgische supermarktconcern te krijgen. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

Van de Midkapfondsen was er verlies voor ASR Nederland dat 1,1 procent zakte, IMCD verloor 1,2 procent en WDP daalde 0,9 procent. Wereldhave steeg met 0,8 procent, BE Semiconductor Industries dikte 0,7 procent aan.

ABN AMRO hervatte het volgen van Flow Traders met een Houden advies en een koersdoel van 30,00 euro. De bank denkt dat Flow Traders goed wordt gerund, maar gelooft niet dat de omzet uit de handel in ETFs wereldwijd gelijke tred zal houden met de groei van het vermogen dat in ETFs is belegd. ABN AMRO gaat verder uit van dalende marges, waardoor de vrije kasstroom zal achterblijven bij de nettowinst. De analisten zijn dan ook voorzichtig over het dividend. Een recent bod van Virtu op KCG zou de concurrentie weer kunnen laten afnemen en zou ook het startschot kunnen zijn van een consolidatieslag in de sector, waarbij Flow Traders zou kunnen worden overgenomen tegen een forse premie op de huidige koers. De koers van het aandeel daalde 1,1 procent.

ASM International heeft Stefanie Kahle-Galonske voorgedragen als lid van de raad van commissarissen voor een periode van vier jaar. ASMI won 1,5 procent.

Sligro noteerde vrijdag ex-dividend. Het aandeel daalde 2,5 procent.

Bij de kleinere fondsen overheersten de minnen met Heijmans als sterkste daler. De bouwer noteerde een verlies van 1,9 procent. De overige minnen beleven ruim onder het procent. ICT Group steeg 1,8 procent, Takeaway.com dikte 0,9 procent aan.

Basic-Fit steeg 0,5 procent na diverse positieve analistenrapporten. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Basic-Fit van 18,40 naar 19,00 met een ongewijzigd koopadvies en ook Morgan Stanley plakte een hoger koersdoel op de uitbater van fitness-ketens.Analisten van Kepler Cheuvreux verwachten dat nieuwe clubs in een versneld tempo worden geopend, hetgeen positief is voor de langetermijngroei en de kaspositie van het bedrijf. ABN AMRO verhoogde ook het koersdoel voor Basic-Fit van 19,50 naar 20,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Van de lokale fondsen meldde Talpa Holding meer aandelen Telegraaf Media Groep te hebben gekocht en daarmee zijn belang vergroot. Dit maakte het mediabedrijf van John de Mol donderdag nabeurs bekend. Talpa kocht 37.854 aandelen TMG tegen een gewogen gemiddelde prijs van 6,496 euro. Het overnamevoorstel van Talpa bedraagt 6,50 euro per aandeel TMG. Met de aankopen komt het belang van Talpa in TMG uit op 26,96 procent. De redactieraad van De Telegraaf heeft Talpa opgeroepen zijn overnamestrijd te staken. Dit blijkt uit een brief die is verstuurd aan Talpa. Het aandeel TMG noteerde 0,2 procent hoger.

ING Groep meldde een flink kleiner belang in Avantium. ING Groep meldde een kapitaalbelang van 2,72 procent met eenzelfde stemrecht, tegen eerder 7,70 procent. Het aandeel zakte 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.