(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index leverde 0,1 procent in op 511,42 punten, terwijl de AMX een plus van 0,4 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,9 procent.

Het is vrijdag optie-expiratie, “maar daar verwacht ik geen effect van”, aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. “De Franse presidentsverkiezingen daarentegen kunnen de aandelenmarkten aardig in de greep houden. Mocht maandag duidelijk zijn dat Marine Le Pen goede kaarten heeft, dan kan dat tijdelijk druk geven”, aldus Van Eerden, die aangeeft dat de nervositeit wat toeneemt.

Technisch ligt de AEX er volgens de vermogensbeheerder niet riskant bij. “Vorige week zagen we even 520 punten, maar dat was een stevige horde. Ondertussen lijkt 510 punten op zijn beurt een stevige bodem te zijn.”

De bedrijvigheid van de Franse economie is in april toegenomen, terwijl de Duitse index een vertraging in de groei liet zien. De eurozone als geheel liet deze maand een versnelling zien. Het overschot op de lopende rekening van de muntunie steeg in februari op maandbasis.

De detailhandelsomzet van het Verenigd Koninkrijk daalde in maart meer dan verwacht.

De macro-economische agenda wordt vandaag alleen nog bepaald door twee cijfers uit de Verenigde Staten, te weten de inkoopmanagersindex van de industrie over april een de verkopen van bestaande woningen over maart.

Olie noteerde dag vrijwel onveranderd. Een juni-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent lager op 50,68 dollar, terwijl een juni-future Brent iets zakte naar 52,97 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0718. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0731 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0720 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter hadden de verliezers de overhand waarbij Galapagos met een min van 1,0 procent de lijst aanvoerde, gevolgd door Ahold Delhaize dat 0,9 procent inleverde. Winst was er voor ArcelorMittal dat 2,7 procent kon bijschrijven, op afstand gevolgd door Aegon waar 1,5 procent bij kwam.

Bryan Garnier verhoogde het koersdoel voor Unilever van 46,00 naar 47,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Volgens analist Virginie Roumage van Bryan Garnier liet een autonome omzetgroei van 2,9 procent in het afgelopen kwartaal zien dat de trends uit het vierde kwartaal zich hebben doorgezet. “Dit was verrassend gezien de vele negatieve factoren”, aldus Roumage. De analist merkte op dat Unilever een kalenderdag minder had vanwege het schrikkeljaar en dat Pasen laat viel. Bovendien lieten belastingvoordelen in Amerika op zich wachten. Unilever leverde 0,9 procent in.

Vopak noteerde 2,4 procent in het rood. Het aandeel noteerde ex-dividend.

Bij de Midkapfondsen hielden winnaars en verliezers elkaar beter in evenwicht met een winst van 2,2 procent voor het aandeel Arcadis, dat donderdag met cijfers naar buiten trad. Verliezen bleven beperkt tot 0,8 procent, voor Refresco en 1,3 procent voor bouwer BAM Groep, dat evenwel ex-dividend noteerde.

Philips Lighting realiseerde in het eerste kwartaal van 2017 conform verwachting minder omzet, maar een hogere nettowinst en handhaafde de outlook voor dit jaar. In het afgelopen kwartaal werd op jaarbasis een 0,7 procent lagere omzet van 1.690 miljoen euro gerealiseerd. De omzet bij Lamps viel op jaarbasis met 19,1 procent terug, terwijl binnen LED juist een omzetgroei van 18,8 procent werd gerealiseerd. LED maakt nu 61 procent van de totale verkopen uit. De nettowinst kwam uit op 61 miljoen euro, tegenover 14 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten van Morgan Stanley hadden een kwartaalomzet van 1.693 miljoen euro en een netto kwartaalwinst van 46 miljoen euro voorzien. Het aandeel won 2,7 procent.

ASM International wist in het eerste kwartaal van 2017 de eigen doelstellingen ruimschoots te halen en liet zich donderdag nabeurs daarbij positiever uit over het tweede kwartaal. In de eerste drie maanden behaalde ASMI een omzet van 144,5 miljoen euro, terwijl de orderinstroom hoger was dan ooit met 204,2 miljoen euro. ASMI liet bij de jaarcijfers over 2016 weten voor het eerste kwartaal van 2017 een omzet te voorzien van 135 miljoen tot 145 miljoen euro. De orderinstroom zou volgens de toeleverancier uitkomen op “een gezonde” 170 miljoen tot 190 miljoen euro. Bij de jaarcijfers over 2016 gaf ASMI ook al een omzetverwachting voor het tweede kwartaal af, van 160 miljoen tot 200 miljoen euro. Deze omzetverwachting stelde de toeleverancier aan de onderkant opwaarts bij naar een bandbreedte van 180 miljoen tot 200 miljoen euro. Daarbij rekent ASMI op een orderinstroom van 190 miljoen tot 210 miljoen euro voor het lopende kwartaal. Morgan Stanley was te spreken over de resultaten. Het aandeel noteerde 3,3 procent.

Wereldhave boekte in het eerste kwartaal van 2017 iets lagere bruto huurinkomsten. In een toelichting op de cijfers sprak Wereldhave van verschillende stadia van economisch herstel in de vier markten waarin het concern actief is, namelijk Nederland, België, Frankrijk en Finland. Wereldhave boekte in de eerste drie maanden van 2017 bruto huurinkomsten van 57,1 miljoen euro, een daling van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De bezettingsgraad bedroeg ultimo maart 2017 95,1 procent, versus 94,6 procent een jaar eerder en 95,3 procent eind 2016. Wereldhave herhaalde de outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel Wereldhaven noteerde 0,3 procent lager.

Michiel Boersma is van plan om per 1 mei wegens persoonlijke omstandigheden terug te treden als voorzitter en lid van de raad van commissarissen van PostNL. Het aandeel verloor 0,6 procent.

Bij de AScX-fondsen was het grootste deel groen gekleurd met als koploper Sif Holding waar 2,3 procent bij kwam en BinckBank dat 1,9 procent aandikte als opvallendste plussen. Grootste daler was Amsterdam Commodities, dat 0,9 procent zakte.

Wessanen kwam met sterke cijfers die door analisten en beleggers positief werden ontvangen. De omzet van het bedrijf steeg met 15,2 procent naar 164,8 miljoen euro, waar analisten vooraf rekenden op 163,5 miljoen euro. Met de eigen merken werd een omzetgroei gerealiseerd van 9,2 procent. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBITE) steeg met 34,8 procent naar 19,0 miljoen euro en met dit resultaat oversteeg het bedrijf de raming van 15,1 miljoen euro van analisten ruimschoots. De nettowinst steeg zelfs 45,1 procent naar 13,2 miljoen euro en ook dit resultaat was duidelijk beter dan de prognose. Analisten hielden gemiddeld rekening met een stijging naar 10,0 miljoen euro. Wessanen handhaafde zijn verwachtingen voor heel 2017 en gaat nog steeds uit van een lage dubbelcijferige procentuele groei. De marge voor het bedrijfsresultaat ten opzichte van de omzet komt naar verwachting in het lopende boekjaar boven de 8 procent uit. Wessanen was de grootste stijger bij de AScX met een winst van 7,9 procent.

NSI verkocht in drie afzonderlijke transacties 16 retail-vastgoedobjecten en kocht daarnaast twee kantoorpanden in Amsterdam. De verkoop van 16 retail-assets leverden NSI in totaal 150,9 miljoen euro op. Het vastgoedfonds kocht verder twee kantoorpanden voor een gecombineerde 78,8 miljoen euro. Het concern heeft de 16 retail-objecten verkocht tegen de boekwaarde eind december 2016. NSI noteerde 1,8 procent hoger.

Lokaal kwam Avantium met omzetcijfers over 2016, die licht bleek te zijn gedaald. Het nettoverlies uit doorlopende activiteiten verdubbelde daarbij. Avantium won 0,1 procent.

FNG is van plan de Antwerpse onlinespeler Suitcase over te nemen. Financiële details noemde het bedrijf niet. Het aandeel noteerde vlak.

Koninklijke Brill heeft in het eerste kwartaal de omzet gunstig zien ontwikkelen, met bevredigende autonome groei, afgezien van de overname Schöningh & Fink, die een moeilijke start kende. Het aandeel noteerde 2,3 procent hoger.

De aandeelhouders van DPA Group gingen donderdag tijdens de jaarvergadering akkoord met het dividendvoorstel en de intrekking van aandelen. DPA noteerde op een winst van 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.