(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger gesloten, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van donderdag, na een rustige handelsdag waar ook Wall Street weinig beweging bood.
De AEX index steeg 0,34 procent tot 454,68 punten, terwijl de AMX 0,11 procent won en de AScX 0,86 procent steeg.
“Nadat we gisteren wat hoger waren gesloten, was de markt vandaag vooral in afwachting van de Europese Centrale Bank”, zei beleggingsstrateeg Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners.
ASML, AkzoNobel en vooral Fugro boden nog enige reuring met mee- of tegenvallende kwartaalcijfers. “ASML kwam met goede cijfers en AkzoNobel was wat tegenvallend, zoals aan de koersreacties ook duidelijk was af te lezen”, zei Van Leenders. Fugro kwam ook met kwartaalresultaten, eerder dan verwacht, in verband met de lancering van een converteerbare obligatie. Bij de kleine fondsen zorgde Wessanen voor groene cijfers.
Hij verwacht dat ECB-president Mario Draghi woensdag geen verlenging van het opkoopprogramma zal aankondigen, wat door de markt mogelijk als teleurstellend zal worden opgevat. Van Leenders denkt dat Draghi pas in december iets zal aankondigen, wat mogelijk geen verlenging maar slechts een aanpassing van de regels van het opkoopprogramma kan zijn.
De Amerikaanse beurzen koersten rond het sluiten van de Amsterdamse markt licht hoger, geholpen door gedaalde olievoorraden en meevallende cijfers van zakenbank Morgan Stanley.
Eerder in de middag waren er Amerikaanse woningbouwcijfers over september, met een meevallend cijfer voor de bouwvergunningen en een tegenvallend cijfer voor het aantal in aanbouw genomen woningen. “Dan is de impact per saldo natuurlijk min of meer neutraal”, zei Van Leenders.
Later op de avond publiceert de Federal Reserve zijn ‘Beige Book’ over de huidige stand van de Amerikaanse economie. Het rapport geldt als een leidraad bij de aankomende vergadering van de centrale bank maar zet de markt volgens Van Leenders doorgaans niet in beweging. “Het is toch een beetje de rommelrubriek van de Fed, met vooral anekdotische bewijzen.”
Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de investeringen in Nederland in augustus van dit jaar opnieuw zijn gestegen. In augustus lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa ruim 5 procent hoger dan in augustus 2015, net als een maand eerder. De groei viel vrijwel volledig toe te schrijven aan investeringen in woningen.
Groeicijfers uit China woensdagochtend wezen op enige stabilisering van de economie. “Maar ten koste van wat?” vroeg Van Leenders zich af, verwijzend naar de neiging van de Chinese overheid om economische groei af te dwingen met niet altijd even rendabele overheidsinvesteringen. “Het onbehagen blijft wel.”
Een meevaller was een ongewijzigd Brits werkloosheidscijfer, dat laat zien dat het Brexit-referendum nog geen grote impact heeft op de economie aldaar.
Voor woensdag staan diverse cijfers van het CBS over de Nederlandse economie op het programma, onder andere over het consumentenvertrouwen in oktober, de consumptie door huishoudens in augustus en de werkloosheid in september. Later in de ochtend volgen de Duitse procentenprijzen, Britse detailhandelsverkopen.
De aandacht zal echter vooral uitgaan naar het rentebesluit van de ECB om 13.45 uur. Hierna volgen nog diverse Amerikaanse cijfers, waaronder de wekelijkse steunaanvragen en de leidende economische indicatoren.
Olie noteerde woensdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 2,8 procent tot 51,71 dollar, terwijl een december-future Brent 2,3 procent hoger bewoog op 52,85 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0969, weinig veranderd ten opzichte van de 1,098 dinsdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen steeg ASML 2,2 procent na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Analisten van Bernstein spraken van een “uitstekend kwartaal” en een positieve outlook voor ASML. “Goede resultaten ondanks een lagere verscheping van Extreme Ultraviolet, en een bevestiging van de kracht van de onderliggende business”, aldus analisten van Morgan Stanley.
Verder stegen Randstad en ArcelorMittal met respectievelijk 0,9 en 1,9 procent. De uitzender kreeg een koersdoelverhoging te verwerken van Credit Suisse van 43,00 naar 48,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies.
Beleggers waren minder blij met de cijfers van AkzoNobel. Het aandeel daalde 2,2 procent. Volgens ABN AMRO waren de resultaten van het verf- en chemieconcern uit Amsterdam evenwel in lijn met de verwachting. Analist Stijn Demeester van ING uitte zich positief over de volumegroei bij zowel Decorative Paintings en Specialty Chemicals. Valutaire tegenwind, een verslechterde productmix en lagere volumes bij Performance Coatings onder invloed van een zwakke olie- en gasmarkt gooiden echter roet in het eten.
In de Midkap was PostNL de grootste winnaar, met een winst van 2,2%.
Aan de andere kant herstelde het aandeel Fugro zich van zwaardere verliezen eerder op de dag en sloot 3,4 procent lager, na kwartaalcijfers. Dirk Verbiesen van KBC Securities vond de beter dan verwachte EBIT-marge, de goede kasstroom en de beheerste kosten niettemin geruststellend.
Volgens ING stond de koers van Fugro vanochtend voornamelijk onder druk door de aankondiging van de uitgifte van converteerbare obligaties. “Dit zal waarschijnlijk leiden tot een verwatering van 10 tot 12 procent in oktober wanneer de aanvullende 40 miljoen euro aan obligaties wordt uitgegeven bovenop de aangekondigde 150 miljoen euro”, aldus analist Quirijn Mulder van ING. Dit betekent een lager rendement voor bestaande aandeelhouders, maar verandert ondertussen weinig aan het schuldniveau.
Ook Philips Lighting gaf met 1,6 procent wat beurswaarde prijs. Volgens portefeuillemanager Corné van Zeijl van Actiam kwam de koers onder druk te staan na zwakke cijfers van concurrent en sectorgenoot Cree.
Onder de kleinere fondsen won Wessanen 5 procent, zonder duidelijke aanleiding, terwijl biotechfondsen Kiadis Pharma en Probiodrug respectievelijk 1,1 procent en 2 procent daalden.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.