(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX-index daalde 0,9 procent naar 514,27 punten, terwijl de AMX ook een verlies van 0,9 procent liet optekenen. Ook de AScX noteerde een verlies van 0,9 procent.

In de markt heerst een toegenomen twijfel over de Amerikaanse economie en de haalbaarheid van de economische beloften van de regering Trump. Dat zorgde ook voor een oplopende euro ten opzichte van de dollar.

De Duitse importprijzen liepen in mei minder hard dan in april en maart. Het Franse consumentenvertrouwen blek in juni juist flink aan kracht te hebben gewonnen. De geldhoeveelheid in de eurozone steeg in mei harder dan in april.

Vandaag volgen nog inflatiecijfers uit Italië en verder een reeks Amerikaanse data: de handelsbalans, groothandelsvoorraden en de aanstaande huizenverkopen over mei en de wekelijkse olievoorraden.

Olie noteerde woensdag lager. Een augustus-future West Texas Intermediate bewoog 0,5 procent lager op 44,02 dollar, terwijl een september-future Brent 0,3 procent daalde naar 46,78 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1395. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1356 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1347 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden alleen NN Group en KPN een heel bescheiden plusje. Van de hoofdfondsen verloren er zestien een procent of meer. Grootste dalers waren Galapagos en SBM Offshore, met verliezen van 2,6 procent.

Philips wil The Spectranetics Coropration inlijven. Dit maakte Philips woensdag voorbeurs bekend. Het concern betaalt via een tender 38,50 dollar per aandeel Spectranetics, waarmee deze Amerikaanse producent en verkoper van microtechnologie voor hart- en vaataandoeningen gewaardeerd wordt op circa 1,9 miljard euro, inclusief kaspositie en schuld. ING vond het een goede overname, maar niet goedkoop. Philips gaat verder aandelen inkopen voor een bedrag tot 1,5 miljard euro, om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders. Philips zakte 1,4 procent.

ASML heeft van de bevoegde mededingingsautoriteiten in verschillende landen goedkeuring gekregen voor het nemen van een minderheidsbelang in Carl Zeiss SMT. Het aandeel ASML noteerde woensdag 1,2 procent lager.

Aandeelhouders van ABN AMRO kunnen op 8 augustus in Amsterdam stemmen over de voordracht van de nieuwe financieel directeur Clifford Abrahams en de nieuwe chief risk officer Tanja Cuppen. De beheerder van staatsbelangen in de financiële sector NLFI heeft 65 miljoen aandelencertificaten in ABN AMRO verkocht voor 22,75 euro per stuk. Hierdoor daalde de verkoop van het belang van NLFI in ABN AMRO van 70 tot 63 procent. De Nederlandse Staat wil zijn resterende belang in de grootbank “mettertijd” afbouwen. Het aandeel noteerde woensdag 2,4 procent lager.

Bij de Midkapfondsen hield alleen Air France-KLM het droog met een winstje van 0,3 procent, de overige aandelen noteerden lager onder aanvoering van OCI dat 3,1 procent inleverde.

Arcadis heeft een opdracht gekregen voor de onafhankelijke beoordeling en milieurapportages bij de bouw van een tunnel bij Melbourne in Australië. Financiële details ontbraken woensdag. Het aandeel Arcadis zakte 1,0 procent.

Bij de AScX-fondsen noteerden drie fondsen een plus: Beter Bed, Kiadis en Fagron. Advanced Metallurgical Group leverde met 2,3 procent het meeste in.

NIBC is woensdag gestart met het volgen van Avantium met een Reduceren advies en een koersdoel van 9,40 euro. Volgens analist Dylan van Haaften is de markt “overoptimistisch” in het inprijzen van toekomstige licenties. De analist houdt er rekening mee dat er bijvoorbeeld vertragingen zullen optreden, en noemt een eventueel vertrek van BASF uit de samenwerking met Avantium een risico. De analist stelt dat Avantium tegen een “volle waardering” naar de beurs is gegaan. Avantium zakte woensdag 1,0 procent.

Lokaal liet Telegraaf Media Groep dinsdag weten dat het besloten heeft om het verkoopproces van de uitgever van puzzeltijdschriften Keesing Media Group in gang te zetten. Keesing is de afgelopen jaren in omzet en winstgevendheid sterk gegroeid en kan volgens het TMG-bestuur beter internationaal doorgroeien na een verkoop, aldus TMG. Het mediabedrijf overweegt een minderheidsbelang te houden in Keesing. Het verkoopproces, dat wordt begeleid door bankiers van ING, zou dit jaar nog moeten worden afgerond. Het aandeel noteerde onveranderd op 6,20 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.