(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend overtuigend hoger, al kon Galapagos niet profiteren van het goede sentiment. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 621,90 punten.

Analisten wezen de koersstijging van de hoofdindex toe aan de op handen zijnde steunmaatregelen in de Verenigde Staten, die op dinsdag al zorgden voor groene koersen op Wall Street. Ook keurt de Amerikaanse toezichthouder FDA vermoedelijk later deze week het coronavaccin van Moderna goed, aldus SEB.
“Het positieve sentiment was vanmorgen al te zien op de Aziatische beurzen, maar de Amerikaanse futures duiden vooralsnog op een wisselvallige opening van Wall Street vanmiddag”, aldus marktvorsers van SEB. 

Ook worden de Brexit-onderhandelingen voortgezet. Dit voedt de hoop dat er alsnog een handelsdeal komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, aldus SEB. 

“De hoop op een Brexitdeal en een nieuw stimuleringspakket in de VS woog opnieuw zwaarder dan de zorgen over de economische gevolgen van de lockdowns”, zo zag ook investment manager Simon Wiersma van ING. “En zolang overheden en centrale banken de gaten blijven vullen, is er ook niet zoveel aan de hand.” 

Bankaandelen staan vandaag in de belangstelling. Het verbod voor Europese banken om dividend uit te keren is opgeheven, maar de voorwaarden waaronder er toch uitgekeerd mag worden, zijn teleurstellend, aldus Berenberg. Die betekenen volgens Berenberg dat veel banken minder dividend kunnen uitkeren dan waar de consensus op rekende. Die zal dan ook neerwaarts worden bijgesteld, aldus de analisten. Het hardst worden Intesa Sanpaolo en Nordea door de nieuwe voorwaarden geraakt, vindt Berenberg, gevolgd door ING en KBC. Daarentegen mag ABN AMRO mogelijk meer dividend uitkeren dan verwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,2202. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1261 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,2153 op de borden.

De bedrijvigheid in de economie in de eurozone is in december nog slechts fractioneel gekrompen, zo bleek vanochtend. De samengestelde inkoopmanagersindex van de industrie en de dienstensector steeg in december van 45,3 naar 49,8, wat nog nipt op krimp wijst. Wel is dit veel beter dan de gemiddelde verwachting van economen. Die rekenden op een stand van 45,8. In Frankrijk en Duitsland verbeterde het sentiment van de inkopers significant. Duitsland blijft met zijn industrie overduidelijk de sterkhouder in de eurozone. De Britse economie groeide ook weer in december. 

Beleggers kijken vandaag nog uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Wiersma van ING verwacht geen actie van de Fed. “Wij verwachten dat de Fed de financiële condities in de VS nog heel ruim zal willen houden. We gaan er niet van uit dat voorzitter Jerome Powell aankondigt dat het huidige opkoopprogramma zal worden uitgebreid”, aldus de investment manager. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen nam Galapagos een flinke duik met een min van 14,5 procent tot 83,00 euro. Gilead Sciences staakt zijn aanvraag voor marktgoedkeuring van het middel filgonitib als behandeling voor reumatoïde artritis in de Verenigde Staten, en stapt uit de samenwerking met Galapagos voor dit product. Jefferies sprak van een flinke tegenvaller. “Op de achterkant van een sigarendoosje betekent dit een halvering van de piekomzet uit filgotinib”, aldus analist Peter Welford, die zijn waardering voor het middel verlaagde van 19 euro per aandeel naar minder dan 10 euro. KBC Securities en Credit Suisse verlaagden het koersdoel voor Galapagos naar respectievelijk 110,00 en 101,00 euro.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell trok de kar met een plus van 1,8 procent en ook ArcelorMittal steeg met 3,0 procent aanzienlijk. De staalreus is in gesprek met enkele obligatiehouders om hun obligaties om te zetten in aandelen. ArcelorMittal wil zo 246,8 miljoen dollar aan obligaties omzetten naar circa 22,7 miljoen bestaande aandelen met een bijbetaling van in totaal 25,4 miljoen dollar. De conversie levert geen opbrengsten op voor de staalreus.

In de AMX schoot Altice Europe 23,3 procent omhoog naar 5,33 euro. Next Private verhoogde het bod op alle uitstaande aandelen Altice Europe van 4,11 naar 5,35 euro per aandeel inclusief dividend. Boussard & Gavaudan, Diameter, Elliott, LB Partners, Lucerne, Sessa, Sheffield en Winterbrook bieden hun aandelen aan onder het verhoogde bod en zetten hun juridische gevecht niet door.

Aperam won 3,4 procent, terwijl Pharming 0,7 procent inleverde.

Onder de kleinere aandelen won Avantium 4,9 procent. Avantium ontvangt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een subsidie van 5,4 miljoen euro voor de uitbreiding van de FDCA proeffabriek in Geleen. Vivoryon Therapeutics won 8,9 procent. 

Het lokaal genoteerde Fasted steeg 7,5 procent. Fastned heeft haar eerste snellaadstation geopend bij de Duitse supermarkt REWE Center in Giessen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.