(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,7 procent tot 617,60 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Het is een aparte markt, stelde vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Groep. “Het aantal slachtoffers van het coronavirus neemt toe, Duitsland kwam met zwakke macrocijfers en de kwartaalrapportage van ING viel tegen en toch gaan de beurs omhoog.”

“De beleggers hebben momenteel een roze bril opgezet”, vindt Smit.

De problemen die China ondervindt van het coronavirus worden onderschat, denkt de vermogensbeheerder. “China is de productiefabriek van de wereld en daar liggen grote delen van het land stil, ik heb het idee dat dit nog onvoldoende wordt gerealiseerd.”

Maar er was ook positief nieuws uit China. Beijing heeft laten weten importheffingen op Amerikaanse goederen flink te verlagen.
 
Per 14 februari zal China een heffing van 10 procent op bepaalde goederen uit de VS halveren naar 5 procent en een tarief van 5 procent terugbrengen naar 2,5 procent. “Dit zette de beurzen in China hoger, maar toen de heffingen werden ingevoerd ging de beurs er niet op omlaag, toch raar”, merkte Smit op.

De Duitse fabrieksorders zijn ook in december stevig gedaald, met 2,1 procent op maandbasis. De verwachting van economen voor december wees echter op een stijging met 0,7 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 51,44 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1006. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1031 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0997 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van maar liefst 10,3 procent. Het staalconcern presteerde in het vierde kwartaal van vorig jaar beter dan door analisten was voorzien. In de afgelopen verslagperiode realiseerde ArcelorMittal een EBITDA van 925 miljoen dollar, hetgeen meer was dan de 858 miljoen dollar waar analisten vanuit gingen.De nettoschuld van het bedrijf daalde naar 9,3 miljard dollar, het laagste niveau sinds de fusie van het staalbedrijf. Het bedrijf verwacht dat dit jaar de staalconsumptie oploopt, wat zich volgens zou kunnen vertalen in betere prijzen. Solide noemde JPMorgan Cazenove de cijfers. Ook de lagere kapitaalbehoefte voor het lopende jaar is volgens JPMorgan een positief signaal voor de markt.

De financials lagen er ook sterk bij. ABN AMRO en Aegon dikten ruim 2,0 procent aan. ING begon zwak aan de dag na de publicatie van de kwartaalcijfers maar wist zich vlot te herpakken en noteert inmiddels 1,9 procent hoger.

De nettowinst van ING daalde in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 1,27 miljard naar 880 miljoen euro en ook de onderliggende winst voor belasting viel terug, van 1,69 miljard naar 1,34 miljard euro. De consensus rekende op respectievelijk 1,14 en 1,59 miljard euro. Volgens de analisten van Jefferies zijn de commerciële trends bij ING goed, mits volatiele zaken en eenmalige posten buiten beschouwing worden gelaten. ING maakt meer kosten, vooral voor ‘know your customer’, maar deze kosten lopen er op termijn ook weer uit, aldus Bank of America.

In de AMX blonk Aperam uit met 5,0 procent koerswinst. Kepler Cheuvreux verhoogde donderdag het koersdoel voor Aperam van 24,00 naar 26,00 euro met een onveranderd Houden advies. Woensdag was Aperam al een uitblinker na het openen van de boeken.

OCI presteerde met een winst van 3,1 procent ook sterk.

WDP dikte 3,3 procent aan. KBC Securities heeft het advies voor WDP verhoogd van Houden naar Kopen en verhoogde het koersdoel van 24,00 euro naar 30,00 euro, op basis van het bijgewerkte waarderingsmodel. Het aandeel staat nu ook op de favorietenlijst van KBC.

PostNL heeft dochterbedrijf Spotta verkocht aan Arcis. De verkoop stelt PostNL in staat focus aan te brengen in zijn activiteiten en zich verder te ontwikkelen tot dé logistieke dienstverlener voor post en e-commerce, zo verklaarde het postbedrijf de verkoop. De koers van het aandeel steeg 1,2 procent.

Intertrust was de grootste daler met 2,8 procent. Het trustkantoor boekte een 3,0 procent hogere aangepaste omzet van 151,1 miljoen euro. Het aangepaste EBITA-resultaat verbeterde onderliggend met 0,5 procent tot 55,5 miljoen euro. De aangepaste EBITA-marge stond wel onder druk met 36,7 procent ten opzichte van 37,7 procent een jaar eerder. Toch vond JPMorgan Cazenove dat er geen grote verrassingen waren bij Intertrust. Wel noemde de bank de margeverwachting voor 2020 wat aan de magere kant.

Bij de kleine fondsen deed ICT Group het goed met een plus van 3,2 procent. Sif was onderaan te vinden met een verlies van 1,8 procent.

Onder de lokale fondsen werden de cijfers van Marel goed ontvangen. “De afgelopen achttien maanden zijn uitdagend geweest en geopolitieke spanningen en handelsbeperkingen hebben een impact gehad”, stelde CEO Árni Oddur Thórdarson na de cijfers. In het afgelopen kwartaal realiseerde Marel een EBIT-marge van circa 10 procent. Daardoor kwam de EBIT-marge voor heel 2019 uit rond 13,5 procent, wat minder is dan de 14 tot 15 procent in de voorgaande jaren. Het aandeel noteerde 1,9 procent hoger.

Curetis was echter de koploper in de lokale lijst met 5,0 procent koerswinst. Het biotechbedrijf heeft een distributieovereenkomst gesloten met Quaphaco voor Vietnam.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties