(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs weet vrijdag de weg omhoog niet te vinden, maar kampt ook met enkele stevige ex-dividendnoteringen.

De AEX daalde 0,3 procent naar 565,93 punten.

“Vandaag start de AEX in elk geval in de min na wat tegenvallende bedrijfscijfers, maar is de markt vooral in afwachting van het Amerikaanse groeicijfer dat om half drie uitkomt”, meent marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

De Chinese president Xi Jinping reist mogelijk in juni af naar Washington voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump om een handelsakkoord tussen de twee economische grootmachten te ondertekenen. Dit meldde de South China Morning Post vrijdag op basis van bronnen bekend met de situatie.

Het nieuws bevestigt een opmerking van Trump donderdag, die zei dat Xi het Witte Huis “binnenkort” zal bezoeken.

“Vanmiddag krijgen we de eerste schattingen voor de groei van de Amerikaanse economie over het eerste kwartaal en is het afwachten wat we hier uit kunnen opmaken”, aldus Mevissen van Rabobank. De verwachting is een groei van 2,3 procent.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1139. Olie werd ruim een procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX ging AkzoNobel aan de leiding met een koerswinst van 1,0 procent. KPN, dat met cijfers kwam, won 0,7 procent. Toch vonden analisten de cijfers aan de magere kant. Het meest opvallend waren echter de verslechterde omzet- en EBITDA-trends ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018, stelde Morgan Stanley. De omzet daalde met 2,9 procent op jaarbasis, waar dat in de laatste drie maanden van vorig jaar 1,1 procent was. De aangepaste EBITDA steeg in het vierde kwartaal nog met 1 procent en verslechterde afgelopen kwartaal met 0,3 procent.

Galapagos leverde licht in. Galapagos zei in het persbericht dat Gilead van plan is om de marktaanvraag voor filgotinib in reuma in 2019 te bespreken met de toezichthoudende autoriteiten. Bij de jaarcijfers zei het bedrijf nog dat men voornemens was dit jaar de marktaanvraag te doen, onder voorbehoud van de gesprekken met de betreffende autoriteiten. “Van plan zijn om dit te bespreken is niet hetzelfde als concreet een marktaanvraag indienen”, merkten de analisten van UBS de verandering in woordkeuze op.

ASML en ABN AMRO noteerden ex-dividend en gingen 0,5 en 3,8 procent lager. Daarmee was ABN AMRO ook de sterkste daler. Adyen leverde 1,6 procent in.

In de Midcap won Intertrust 2,5 procent. Dat aandeel ging donderdag nog zes procent lager, nadat de kwartaalupdate van het trustkantoor koeltjes werd ontvangen.

Verder won Altice 1,3 procent.

De kwartaalcijfers van Fugro en Wereldhave hadden koersdalingen van 5,6 en 5,2 procent tot gevolg. NIBC noemde de cijfers van Fugro tegenvallend. De EBIT was 20 miljoen euro negatief en de schuldratio komt in de buurt van de maximaal toegestane 3 keer, aldus NIBC.

De resultaten van Wereldhave laten volgens JP Morgan Cazenove onderliggend een lastige retailmarkt voor de vastgoedonderneming zien.

Ook Signify opende de boeken en met een koersverlies van 2,5 procent maakte het aandeel de top 3 van dalers vol. Toch vielen de kwartaalcijfers van Signify wat mee, volgens de meeste analisten. “Hoewel de waardering van het aandeel optisch gezien ver achterblijft bij wat we elders in de sector zien, is het aandeel de afgelopen maand flink gestegen en daarom zijn de iets betere cijfers vandaag mogelijk niet voldoende voor een aanhoudend positief momentum”, stelden analisten van Morgan Stanley.

Bij de kleinere aandelen nam Fagron de koppositie met een koerswinst van 1,7 procent. Sligro steeg 1,3 procent.

Accell leverde 1,6 procent, maar noteerde net als ABN AMRO en ASML ex-dividend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.