(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe maand in mineur gestart. Richting het einde van de maandagochtend leverde de AEX 0,5 procent in op 537,61 punten.

“De onzekerheid houdt aan”, zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO tegen ABM Financial News. Toch is er weinig veranderd ten opzichte van vorige week, vindt hij. Dezelfde thema’s bepalen het sentiment. De volumes zijn ook “relatief laag”.

Daarbij blijven de veilige havens in trek, aldus Bonsee. Zowel de Amerikaanse tienjaarsrente als de Duitse Bund daalde vanochtend.

“Al met al een afwachtende houding aan begin van de week”, stelde de handelaar van ABN AMRO.

Veel aandacht ging vanochtend ook uit naar de inkoopmanagersindexen, die een goed idee geven van de groei-ontwikkelingen in de komende maanden.

De industrie in de eurozone als geheel zag de krimp iets sterker worden. “Bedrijven trekken de broekriem aan”, zei econoom Chris Williamson van Markit. Dat betekent minder uitgeven en minder personeel in dienst nemen.

In het Verenigd Koninkrijk viel de index zelfs terug van 53,1 naar 49,4. Analist Naeem Aslam van ThinkMarkets kwalificeerde dit cijfer als een recessie-alarm

Grootste punten van zorg voor econoom Williamson zijn de handelsoorlog, Brexit, de algehele geopolitieke onzekerheid wereldwijd en een teruglopende vraag naar auto’s.

Overigens is de Amerikaanse president Donald Trump met een driedaags bezoek aan het Verenigd Koninkrijk bezig.

Vanmiddag volgen nog de Amerikaanse inkoopmanagersindexen en de bouwuitgaven.

De euro/dollar werd richting het eind van de ochtend licht hoger verhandeld op 1,1175. Een vat olie werd maandag nog iets goedkoper nadat de prijs vorige week fors daalde.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden de meeste aandelen in het rood. Een handjevol aandelen wist zich aan de teneur te onttrekken, onder leiding van DSM, dat 0,8 procent steeg.

De grootste dalers was Aegon met een verlies van 2,5 procent. De dalende Amerikaanse rente raakt Aegon, legde Bonsee van ABN AMRO uit.

Randstad daalde 1,7 procent. Analisten van ING denken dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans negatief zal uitpakken voor Randstad. Doel van de wet is om het gat tussen permanente en tijdelijke contracten te dichten. ING verwacht dat tijdelijke arbeidskrachten hierdoor duurder zullen worden. Daardoor zullen tijdelijke contracten wellicht sneller worden omgezet in een vast contract.

In de Midkap wisten OCI en Basic-Fit 0,7 en 0,3 procent te winnen, maar verder noteerden alle aandelen in het rood. Eurocommercial Properties leverde 3,2 procent in en Fugro zelfs 3,5 procent.

Onder de kleinere aandelen in de AScX steeg Kiadis Pharma 2,4 procent en won Wessanen 1,1 procent. Alfen leverde daarentegen 2,8 procent in en B&S Group 3,2 procent.

Lucas Bols maakte een pas op de plaats. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel van 19,50 naar 18,00 euro, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op het aandeel.

Het aandeel Euronext leverde 0,6 procent in. UBS verhoogde het koersdoel voor de beursuitbater van 52,50 naar 59,50 euro na de overname van Oslo Børs, maar handhaafde desalniettemin het verkoopadvies op het aandeel.

Lokaal viel Avantium op met een koersverlies van 6,2 procent. Esperite leverde zelfs 7,8 procent in.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties