(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft vrijdag aan begin van de nieuwe maand de weg omhoog gevonden. De AEX index won 1,0 procent op 558,22 punten.

“Het sentiment op de aandelenbeurzen was gisteren niet goed. De beslissing van [president Donald] Trump om de in maart aangekondigde tarieven op staal door te zetten, werd gisteren in de EU, Canada en Mexico ontvangen met zowel onbegrip als vergelding. De Dow leverde ruim 1 procent in, maar ‘dankzij’ Italië is de opening vanochtend in Europa wel positief”, aldus marktanalisten van Rabobank.

Donderdagavond was er witte rook nadat de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord overeenstemming bereikten over een nieuwe regering. De 53-jarige advocaat Giuseppe Conte zal premier worden. Dit was ook de oorspronkelijke bedoeling. Het plan om 100 miljard euro extra uit te geven blijft ook gehandhaafd, aldus Italiaanse media. Daarmee is het de Italianen na “slechts 88 dagen” gelukt om een regering te vormen, concludeerden analisten van Rabobank.

Vandaag stemt het Spaanse parlement over een motie van wantrouwen in de regering. Bronnen meldden zojuist dat het Spaanse kabinet onder leiding van premier Mariano Rajoy is gevallen. Iets wat volgens volgens marktanalist David Madden van CMC Markets ook onontkoombaar was.
Aanleiding voor de motie is een groot corruptieschandaal waar de conservatieve Partido Popular van Rajoy bij betrokken was.

Macro-economisch wordt de dag bepaald door enerzijds de inkoopmanagersindices voor de industrie en anderzijds het Amerikaanse banenrapport vanmiddag.

Zoals voorzien nam het groeitempo van de industrie in de eurozone in mei af. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 56,2 in april naar 55,5 afgelopen maand, gelijk aan een voorlopige raming.

Econoom Chris Williamson van Markit sprak voor de muntunie van de zwakste groei in 15 maanden. Deels is dit te wijten aan het relatief hoge aantal vakantiedagen. Toch is er een duidelijk risico dat de afkoeling ook in de komende maanden voortduurt, aldus de econoom. Vooral minder export drukt op de productie, aldus Williamson, die in dit licht vooral wees op de teruglopende vraag uit de Verenigde Staten.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1681. Opluchting rondom Italië, en daarmee een steun in de rug voor de euro, wordt volgens valutaspecialist Bart Hordijk van Monex juist weer teniet gedaan door de zorgen die de Spaanse kwestie met zich meebrengt. “De euro/dollar houdt een slag om de arm”, voegde Rabobank toe.

Olie werd duurder.

Stijgers en dalers

De financials waren vanochtend koploper met een koerswinst van 2,3 procent voor ING en 2,2 procent voor NN. ABN AMRO werd 1,8 procent duurder en Aegon steeg 1,9 procent.

Ook ArcelorMittal deed goede zaken en won 1,8 procent.

Slechts een handjevol aandelen daalde, waarbij het verlies van 1,3 procent voor Wolters Kluwer het meest in het oog sprong. Kepler Cheuvreux haalde het aandeel van de kooplijst en verhoogde het koersdoel met 2 euro naar 49,50 euro. Momenteel is het aandeel volgens Kepler correct gewaardeerd en beleggers zouden een beter instapmoment moeten afwachten.

Altice kreeg een stevige koersdoelverlaging van Kepler Cheuvreux om de oren. Het koersdoel werd verlaagd van 7,50 naar 2,50 euro en het advies blijft Reduceren. De analisten noemden de resultaten van Altice in het eerste kwartaal van dit jaar sterk, maar denken niet dat deze duurzaam zijn en willen dan ook niet spreken van een turnaround. Hoewel de EBITA in 2019 vermoedelijk stabiliseert, zal het tot 2021 wachten zijn voor een positieve vrije kasstroom. Het aandeel noteerde 0,8 procent hoger.

In de AMX ging Arcadis aan de leiding met een winst van 2,8 procent. Takeaway.com steeg 2,7 procent. Net als in de AEX waren er ook in de Midcap nauwelijks dalers. WDP en Wereldhave boekten kleine verliezen van 0,2 en 0,1 procent, terwijl Flow Traders 2,2 procent daalde.

ABN AMRO haalde Wereldhave van de kooplijst en verlaagde het koersdoel met 4 euro naar 35,00 euro. Frankrijk en Nederland blijven lastig, aldus de analisten, terwijl zij over België en Finland een stuk positiever zijn.

In de Smallcap index ging Van Lanschot Kempen 2,4 procent hoger en won Accell 2,2 procent. Basic-Fit was de sterkste daler met een verlies van 0,7 procent.

Lokaal steeg Holland Colours 2,7 procent. De omzet van Holland Colours steeg in het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind maart, van 77,5 miljoen naar 83,5 miljoen euro. Hierdoor kwam het operationele resultaat een miljoen euro hoger uit op 8,2 miljoen euro.

Headfirst Source Group daalde 8,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.