Bioterrorisme

Op het World Economic Forum in Davos waarschuwde Bill Gates voor een nieuwe vorm van terrorisme waar de wereld niet klaar voor is. Het is de 2e keer dat de rijkste man ter wereld hiervoor waarschuwt. Stilaan begint men de voorspelling van Gates serieus te nemen. Bill Gates heeft het voornamelijk over bioterrorisme.

Gates runt samen met zijn vrouw Melinda de Bill and Melinda Gates Foundation waarbij een deel onderzoek verricht naar het bestrijden van ziektes. Ze hebben daarvoor $700 miljoen ter beschikking. Er is dus behoorlijk wat kennis ter zake in huis.

Maar bijna $1 miljard is lang niet genoeg volgens Gates. Wanneer terroristen toegang krijgen tot biochemische wapens, kan dat voor duizenden doden zorgen. De wereld is hier niet klaar voor, aldus de ex-topman van Microsoft.

Wat is bioterrorisme?

Bioterrorisme is het opzettelijk verspreiden van ziektes of het bewust uitlokken van een epidemie. Het is moeilijk te voorspellen hoe groot die kans is, zegt Gates, maar de wereld moet er zich op voorbereiden want de gevolgen kunnen bijzonder onrustwekkend zijn.

“I think an epidemic, either naturally caused or intentionally caused, is the most likely thing to cause, say, 10,000 excess deaths,”

Bill Gates is niet alleen een grote investeerder in groene energie, hij wil op verschillende manieren van de wereld een betere plaats maken. Daar hoort ziektebestrijding ook bij en daarvoor trekt hij nu aan de alarmbel.

De wereld moet samenwerken

Vorig jaar in maart waarschuwde Gates al eens voor het gevaar van bioterrorisme. Hij zegt zelf dat hij al eens wakker ligt van het probleem hoe we kunnen voorkomen dat een kleine groep mensen een grote groep mensen kan doden door middel van nucleaire of biologische wapens.

De miljardair, die bijzonder intelligent is en heel veel leest, roept op aan overheden over heel de wereld om samen te werken. Bioterrorisme of epidemieën kennen namelijk geen grenzen. Dit is een globaal probleem en ieder land is een potentieel slachtoffer.

Bron: Business Insider