Pariteit euro dollar

De pariteit – 1 op 1 – tussen de euro en de Amerikaanse dollar komt nu heel dichtbij. Sinds de overwinning van Donald Trump raast de dollar omhoog terwijl de euro verzwakt. De euro staat nu bijna op het laagste punt sinds Brazilië wereldkampioen voetbal werd in Zuid-Korea en Japan.

Sinds de verkiezingsuitslag steeg de Amerikaanse dollar al 10% ten opzichte van de euro. Het bereikt hiermee het hoogste niveau sinds 2003. Indien de dollar verder stijgt richting pariteit, wanneer 1 dollar evenveel waard is al 1 euro, is dit het hoogste niveau sinds 2002.

Pariteit euro dollar

De reden is natuurlijk niet ver te zoeken.

De Amerikaanse centrale bank verhoogde voor de 2e keer de rentevoet en verwacht in 2017 nog 3 renteverhogingen. De Europese centrale bank daarentegen verlengde het quantitative easing programma. Dollars zijn dus interessanter dan euro’s.

Het monetaire beleid is ook een duidelijk beeld van de economische kracht. De Federal Reserve moet de rente verhogen omdat de economie onder Trump fors zal aantrekken waardoor inflatie zal stijgen. De ECB moet nog alle zeilen bijzetten om de economie terug in gang te krijgen en inflatie te creëren.

Amerikaanse dollars zijn dus aantrekkelijker dan euro’s. In theorie moet een sterke dollar de Amerikaanse exporteurs parten spelen, maar het leven in de VS wordt ook goedkoper voor geïmporteerde goederen. In Europa gebeurt het tegenovergestelde: exporteurs profiteren maar het leven wordt duurder.

Bron: CNN Money