De prijs van bitcoin ligt momenteel net boven de $11 500, het hoogste niveau in ongeveer een jaar. In 2020 is bitcoin met meer dan 60% gestegen. Ten opzichte van het dieptepunt in maart is de crypto met meer dan 180% gestegen. Beleggers beschouwen bitcoin steeds meer als het digitale goud en gebruiken de virtuele valuta als bescherming in crisisperiodes.  

Door de dalende dollar, de onzekerheid over het Covid-19 virus en de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn beleggers op zoek naar veiligheid.

Een deel van deze beleggers denkt deze veiligheid te vinden in bitcoin. Veiligheid is natuurlijk wel een relatief begrip want de virtuele valuta blijft buitengewoon volatiel.

Digitaal goud

De stijging van bitcoin weerspiegelt de stijging van goud, die onlangs een nieuwe recordhoogte van meer dan $2 000 per troy ounce heeft bereikt.

Veel oudere beleggers blijven vasthouden aan goud als veilige haven. Bij beleggers onder de 40 jaar, zie je echter dat steeds meer beleggers bitcoin als bescherming in crisisperiodes zijn gaan zien.

Experts zijn er echter nog niet van overtuigd dat bitcoin werkelijk zo populair zal worden als goud. De universele aantrekkingskracht ontbreekt door onder andere de hoge mate van volatiliteit.

Will Rhind, CEO van GraniteShares, stelt:

Beleggers zijn op zoek naar alternatieven voor aandelen, obligaties en de dollar. Goud is de activa van het laatste redmiddel maar bitcoin begint zich ook steeds meer te profileren als een gunstig alternatief.

Volatiliteit kan beleggers afschrikken

Door de bezorgdheid over bitcoin-hacks en de veiligheid in digitale valuta zal de massale adoptie van cryptocurrencies door de gewone belegger misschien moeilijker verlopen.

Omwille van de hoge mate van volatiliteit kan bitcoin ook afschrikkend zijn voor de particuliere belegger.

Hierdoor zijn verschillende experten er niet van overtuigd dat bitcoin terug zal stijgen naar haar hoogtepunt van in 2017. Bitcoin noteerde toen aan een waarde van bijna $20 000.

Wanneer bitcoin terug naar recordhoogtes wilt gaan, zullen ook de grote financiële instellingen opnieuw grotere posities moeten innemen in de virtuele valuta.

Nick Cowan, CEO van de GSX Group, stelt:

Er is een groep beleggers die werkelijk verliefd is op bitcoin en de prijzen steeds hoger duwt. De vraag is echter of de grote instellingen terug geïnteresseerd zullen geraken in de virtuele valuta.

Bron: CNN

Foto: iStock