Eretheum blockchain bitcoin

Ethereum is de grootste uitdager van Bitcoin. De 2e populairste cryptomunt steeg dit jaar al bijna 100% tegenover ongeveer 25% voor Bitcoin. Met een marktkapitalisatie van $1,5 miljard is Ethereum een kleine speler, maar daar kan dit jaar verandering in komen. De cryptomunt plant een revolutionaire aanpassing.

Net als Bitcoin is Ethereum een cryptomunt gebaseerd op de blockchaintechnologie. Meer informatie over blockchain kan je lezen in deze handige gids. Maar het komt er simpel gezegd op neer dat computers complexe raadsels moeten oplossen om de munten te ‘mijnen’. Dat maakt de blockchaintechnologie zo uniek en efficiënt.

Ethereum plant echter om tegen het einde van dit jaar af te stappen van mijners. De ontwikkeling van Ethereum is net als Bitcoin duidelijk te zien op de grafiek.

Prijs Eretheum

Blockchain revolutioneert vooral de financiële wereld omdat de techniek veel sneller en goedkoper is dan het huidige systeem. Echter, Ethereum heeft al sinds de oprichting van de cryptomunt in gedachte om af te stappen van het mijnen van munten. Zo zouden cryptomunten nóg goedkoper en efficiënter kunnen worden.

Ethereum wil evolueren naar een systeem gebaseerd op ‘onderpand’. Ontwikkelaars van het platform willen Casper – het proof-of-stake onderpand model – tegen het einde van 2017 lanceren. In plaats van computerkracht wordt het onderpand belangrijk om munten te kunnen mijnen.

Wie gaat doorbreken met blockchain?

Er staat dan ook veel op het spel. Blockchain en Bitcoin breken al door in de financiële wereld. Wil Ethereum daar deel van uitmaken, zal het met een uniek product op de proppen moeten komen. Ethereum zal ook een soort van standaardprotocol moeten aanbieden.

Volgens Vlad Zamfir, die al sinds 2014 werkt aan Casper, zal Ethereum zonder mijners meer bruikbaar worden, veiliger en beter toepasbaar op grote schaal.

Ethereum kent net als Bitcoin ook de nodige groeipijnen. Zo moest het vorig jaar nog een ‘hard fork’ doorvoeren na de diefstal van miljoenen ethers, de munt achter de Ethereumtechnologie. Maar net als Bitcoin bewijst de 2e cryptomunt ook dat het iedere keer de groeipijnen kan overwinnen. Ether staat in 2017 al zo’n 100% hoger op 2 maanden.

Bron: Bloomberg