Trump34

Ongeveer twee weken geleden hield de hele wereld even haar adem in toen bekend werd gemaakt dat Trump de nieuwe Amerikaanse president zou gaan worden. Trump was voornamelijk in het nieuws geweest door zijn opvallende uitspraken. Daarnaast heeft hij meerdere malen laten weten dat hij niet zo positief gestemd was over de huidige vrijhandel in het Westen.

Niet alleen in de wereld werd er geschokt gereageerd op de verkiezingsuitslag, ook heel wat Amerikanen stonden met de handen in de haren naar de grote billboards te kijken. De dagen na de verkiezingsuitslag stonden zelfs in het teken van de vele demonstraties tegen het aankomende presidentschap van Trump. Toch lijkt die storm wat te zijn gaan liggen.

Amerikaans consumentensentiment stijgt ondanks zege Trump

united-states-consumer-confidence

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Trading Economics, is te zien dat het Amerikaans consumentensentiment de afgelopen vier weken verrassend genoeg is gestegen. In normale woorden betekent dit min of meer dat de gemiddelde Amerikaanse consument positiever is geworden over de toekomst.

Gezien het feit dat de Amerikaanse economie een consumeergerichte economie is, is het ook noodzakelijk dat het vertrouwen onder de consumenten in de economie hoog blijft. Het begint er steeds meer op te lijken dat de ‘mildere’ woorden van Trump wat wonden heeft doen helen. De vraag is natuurlijk hoe het plaatje er over een halfjaar uitziet.