James DysonJames Dyson, de oprichter van Dyson – vooral bekend van zijn stofzuigers, is van plan om de wereld verder te veranderen. Het bedrijf is uniek en steekt vol innovatieve uitvindingen. Zijn geheim: falen, proberen, falen, proberen, falen, …

De 69-jarige James Dyson bezit 100% van de aandelen van zijn bedrijf, dat naar schatting bijna $5 miljard waard is. In de nabijheid van Londen opereert hij nu vanuit zijn nieuwe onderzoekseenheid dat $200 miljoen heeft gekost. In het gebouw werken honderden ingenieurs aan nieuwe producten.

De 3.000 ingenieurs wereldwijd hebben een gemiddelde leeftijd van 26 jaar. De reden dat ze nog zo jong zijn, is omdat deze jongeren geen angst hebben om te falen. En falen is onderdeel van het succes van Dyson.

Gefaalde producten zijn de basis voor nieuwe producten die falen, die gebruikt worden in nieuwe producten die falen en waaruit af en toe de jackpot komt.

12071267895_9e7488b8f3_z

Aan de bekende Dyson stofzuiger werd 5 jaar gewerkt en gingen 5.127 prototypes vooraf. Aan de 360 Eye robot werd 17 jaar gewerkt, de supersonische haardroger 4 jaar en 600 prototypes. Dyson heeft nu 58 producten die $2,4 miljard omzet genereren waarop het bedrijf $340 miljoen winst boekt. Dyson herinvesteert 46% van de Ebitda in nieuw onderzoek en ontwikkeling.

Maar James Dyson wil nog veel meer uitvinden. Tegen 2020 is hij van plan om nog eens 3.000 ingenieurs in dienst te nemen. Daarmee wil hij tegen 2020 ook 100 nieuwe producten op de markt brengen, dubbel zoveel als nu en evenveel als het bedrijf er ooit heeft uitgevonden in de geschiedenis.

Vooral batterijen staan hoog op het verlanglijstje

Volgens Dyson zijn de huidige lithium-ion batterijen niet goed genoeg om lang mee te gaan. Ze zijn ook niet veilig genoeg. Dyson ziet meer in halfgeleiderelementen voor li-ion accu’s die gebruik maken van keramiek.

De komende 5 jaar wil het bedrijf $1,4 miljard investeren in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe batterijen te ontwikkelen. Hiermee wil James Dyson de globale markt voor li-ion batterijen het vuur aan de schenen leggen, een markt die naar schatting een waarde heeft van $40 miljard.