Meer dan $2 miljard is verdwenen bij Wirecard, één van Europa’s meest geroemde technologiebedrijven. Wirecard is een financieel dienstverlenings- en technologiebedrijf. De hoofdzetel is gelegen in Duitsland. Als het geld niet snel wordt gevonden, is het volgens CNN mogelijk dat de onderneming nooit meer zal herstellen van deze gebeurtenis.

Op donderdag 18 juni stelde Wirecard de publicatie van haar financiële resultaten van 2019 uit. Er was meer dan $2 miljard zoek. Vervolgens nam de CEO Markus Braun op vrijdag ontslag. Beleggers reageerden door massaal de verkoopknop in te duwen. In enkele dagen tijd verloor het aandeel meer dan 80% van haar waarde.

Wirecard werd opgericht in 1999 en werd ooit beschouwd als één van de meest veelbelovende technologiebedrijven in Europa. Het bedrijf verwerkt betalingen voor consumenten en bedrijven en verkoopt data-analysediensten. Wirecard telt bijna 6 000 werknemers in 26 landen over de hele wereld. In 2018 rapporteerde het een omzet van $2,2 miljard.

Beleggers begonnen steeds meer in het bedrijf te geloven. De aandelen bereikten een all-time high van €190 in september 2018. Op dat moment was Wirecard meer dan €24 miljard waard. Op vrijdag 19 juni sloot het aandeel rond de €28. De beurswaarde is geslonken naar minder dan €3,2 miljard.

De implosie van deze week volgt op een tumultueuze periode van 18 maanden voor Wirecard. Het bedrijf kreeg te kampen met beschuldigingen van fraude, aanvallen van shorters en vragen over de boekhoudkundige praktijken.

Het succesverhaal begon barsten te vertonen in januari 2019. The Financial Times meldde in een rapport dat Wirecard verdacht werd van dubieuze transacties in Singapore. Hoewel het rapport was opgesteld met de hulp van een klokkenluider, ontkende Wirecard alle aantijgingen.

Een nieuwe klap kwam eind vorig jaar. De FT publiceerde een rapport waarin werd gesuggereerd dat de winst en de verkopen van Wirecard waren opgeblazen. Een klassiek voorbeeld van “cooking the books”. Het bedrijf ontkende de beschuldigingen opnieuw.

Op donderdag 18 juni viel Wirecard echter volledig van haar voetstuk. Auditors van EY kondigden aan dat ze meer dan $2 miljard in cash, die verondersteld werd van op de rekeningen van Wirecard te staan, niet konden vinden. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen voor beleggers en het aandeel nam een enorme duikvlucht. Op het moment van schrijven noteert het aandeel van Wirecard aan ongeveer €15.

Reacties