Tesla Gigafactory Nevada

Een paar weken geleden kondigde Elon Musk aan dat Tesla volgend jaar bekend zal maken waar het zijn 2e Gigafabriek zal bouwen. Dit is een belangrijk onderdeel in de groeiplannen van het bedrijf. Verschillende landen lobbyen nu al naar de hand van Musk, waaronder Nederland.

Wanneer de Gigafabriek 2 zal lijken op de Gigafabriek in Nevada, heeft dergelijk project een enorme aantrekkingskracht. Gigafabriek 1 is een investering van maar liefst $5 miljard en zal 6.000 tot 10.000 jobs creëren.

Hoewel de fabriek nog maar voor 20% afgewerkt is, heeft het al een enorme impact op de lokale economie. Vastgoedprijzen zijn er bijvoorbeeld al met 42% gestegen.

De Nederlandse Minister van Economie, Henk Kamp, liet recent weten dat hij zich ‘actief zal opstellen om de Gigafabriek 2 naar Nederland te halen’. Nederland heeft daarvoor enkele interessante troeven in handen:

  • Amsterdam is het Europese hoofdkwartier van Tesla.
  • In Tilburg staat al een afbouwfabriek en een servicewerkplaats van Tesla.

Uiteraard is Nederland niet alleen.

Portugal en Duitsland zijn ook kanshebbers

In Portugal is er een Facebookgroep opgericht  ‘Bring Tesla Gigafactory to Portugal‘. Deze groep telt bijna 25.000 leden en er worden ideeën uitgewerkt om Elon Musk te overtuigen.

Maar ook Duitsland is een optie.

Duitsland is de Europese bakermat van de auto-industrie. Recent nam Tesla nog Grohmann Engineering over. Hiermee kreeg het in een klap meer dan 1.000 ingenieurs uit de auto-industrie onder zijn hoede. Deze ingenieurs moeten de massaproductie van het Model 3 in goede banen leiden.

Zo ziet Gigafabriek 1 eruit

Dit zijn alvast de indrukwekkende cijfers van de Gigafabriek 1 in Nevada:

Gigafabriek

Met een oppervlakte van 930.000 m² is dit een van de grootste gebouwen ter wereld volgens Tesla.

De Gigafabriek verbruikt geen fossiele brandstoffen.

In de Gigafabriek bouwt Tesla dan ook een eigen recyclagepark om nikkel, aluminium en lithium uit de batterijen te recycleren.

Met de gigafabriek wordt Tesla de grootste producent van lithiumbatterijen ter wereld.

Bron: Electrec